Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Braskaminer med hyfs

Författaren Alexander McCall Smith är en god hjälp i vardagsmoraliska frågor. I sin romanserie om Damernas detektivbyrå för han en fortlöpande diskussion om anständigt uppförande.

Annons

Senaste boken på svenska heter ”Miraklet på Speedy Motors” och den här gången handlar det om att ljuga eller inte ljuga.

Finns det till exempel tillfällen när en vit lögn kan passera, för allas bästa? Är det ok att vara misstänksam eller ska man alltid utgå från att alla talar sanning?

”Miraklet på Speedy Motors” är den nionde av planerade elva i McCall Smiths bestsellerserie. Som faktiskt på sätt och vis skulle kunna sägas dramatisera bibelns budord i populärfilosofisk form.

Det handlar om bedömningar av rätt och fel, i olika situationer i livet. Böckerna är generellt trivsamma och värmande som braskaminer. Snabbkonsumerad underhållningslitteratur. Men de ger i alla fall en djupare mening åt hyfs än Magdalena Ribbings vett och etikettregler.