Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bratislava - kulturstaden med partyrykte

/

Bratislava hoppas bli europeisk kulturhuvudstad 2013. Och den billiga prisnivån och ryktet som riktig partystad talar för att Slovakiens huvudstad blir ett populärt resmål framöver.

Annons

Bratislava rustar för fullt för att kunna ta emot fler turister och företag, staden där det annars råder ett behagligt femtiotalslugn. Att strosa runt i kullerstensgränderna i gamla stan en solig söndagsförmiddag är en ren njutning. Det är få turister jämfört med Prag och Budapest. Överallt är man omgiven av renoverade barockpalats i pastellfärger. Det är helt fritt från bilar, krimskrams-affärer och kitschiga souvenirstånd. Café Roland och Café Mayer vid det stora Hlavné namestietorget erbjuder traditionella bakelser, typ apfelstrudel, och gott kaffe.


Gamla stans mest imponerande byggnad är St Martinsdomen från 1452. Den ligger precis invid betongbron över Donau från 1970 med sin UFO-liknande skybar. Ett utmärkt ställe att njuta av en Zlaty Bazant, traktens bästa öl, och blicka ut över staden och den medeltida borgen på höjden ovanför.
Bratislava är sedan gammalt en musikstad av rang och klassiska konserter ett mycket populärt kvällsnöje. Även turister kan enkelt ordna biljetter till både det gamla konserthuset, Reduta, och till Nationalteatern. Biljettpris från 5 euro.
Jazz Café och Nu Spirit Bar kör modern loungejazz och det vimlar av rockklubbar och diskotek för de som trots allt orkar röra på benen efter en dag som flanerande turist.


Vill man ägna sig åt vad som i forna Öst-Berlin kallas för, "ostalgi" kan man åka spårvagnen till stadsdelen Nové Mestó. Här uppfördes det kommunistiska högkvarteret Istropolis 1973. Den mosaikklädda skyskrapan står fortfarande kvar, numera lite sliten. Titta även in i den närbelägna saluhallen Trznica från samma epok. Utbudet är påvert och består av potatis, rökt korv och omoderna kläder.


I receptionen på moderna Hostel Possonium arbetar den 25-åriga akademikern Barbora. Hon tipsar oss att besöka den slovakisk restaurang Bakcus på Hlboka. Vi tog in varsin rejäl tallrik surkål, rökt fläsk och kroppkakor. Slovak Pub på affärsgatan Obschodna är studenternas favorit.
Barbara tycker att Bratislava utvecklas:
- Renoveringen av alla hus i gamla stan går väldigt fort. Varje gång man kommer ner dit har en ny fasad putsats. Jag läste just i The Slovak Spectator att Bratislava ligger på Eurostats Top 20-lista över de mest förmögna regionerna i Europa.


Man kan göra Bratislava på tre dagar utan att stressa och får man tid över kan man dessutom ta buss eller flodbåt till närbelägna Wien för 6 euro. Det är bara att konstatera att Bratislava ligger bättre till än någonsin. Barbora har märkt att attityden till turister har ändrats på sistone:
- Förr kunde vi slovaker vara ganska buttra, men vi har blivit öppnare och förhoppningsvis kommer turisterna att märka att det vi är bäst på
är att ha kul. Välkommen till Partyslava!

Mer läsning

Annons