Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredband till alla!

Annons

Det är mycket glädjande att it- och regionminister Anna-Karin Hatt (c) och den övriga regeringen satsar på bredband på landsbygden. Sverige är idag ett it-land att räkna med. Nästan häften av befolkningen har idag möjlighet att koppla upp sig mot 100 Mbit/s eller snabbare, vilket gör att det mål som regeringens satte upp för år 2015 redan är uppfyllt, men för att vi ska kunna komma vidare och nå resten av befolkningen behövs även offentliga medel. Regeringens satsning om ytterligare nästan en halv miljard kronor i budgeten för nästa år kommer att göra stor skillnad.
Vi vet nämligen att det finns områden i vårt land och län där marknaden inte räcker till, där det inte bor tillräckligt många människor. Sverige ska ha bredband i världsklass, och det gäller inte bara i storstäderna utan i hela landet. Därför har det offentliga ett ansvar för att underlätta för utbyggnaden av elektronisk infrastruktur. På många orter runt om i vårt land samlats lokala eldsjälar som har insett att snabba elektroniska uppkopplingar är ett måste för att kunna locka exempelvis barnfamiljer och företagare till orten, i så kallade fiber till byn-projekt. Här samlas grannar i byalag, lånar en traktor av någon bonde i närheten och gräver och lägger ner såväl tid som egna pengar, i förvissning om att byns framtid säkras. Detta är när det civila samhällets styrka och fördelar syns som bäst.
Men de här projekten behöver också ett visst ekonomiskt stöd, och det här regeringens satsning kommer in. Eftersom pengarna satsas i landsbygdsprogrammet vet vi att pengarna kommer till platser där marknaden inte räcker till, och där pengarna gör som bäst nytta.
Sverige är idag en konkurrenskraftig ekonomi, och en konkurrenskraftig digital sådan. Snabbare och i större utsträckning än många andra tar vi svenskar till oss den nya tekniken. Bara sju procent av svenskarna har, enligt SCB, aldrig använt Internet, vilket internationellt sett är en häpnadsväckande låg siffra. Det är ingen slump att Sverige ligger i topp. Det är resultatet av en lång rad av års väldigt medvetet arbete. Men att Sverige har en bra position, och att vi har vidtagit många nya åtgärder som ytterligare kommer stärka vår position, får inte betyda att vi slappnar av och slår oss till ro. Utvecklingen och innovationerna går i en rasande fart och just nu satsar många länder och regioner stora resurser på att komma i kapp och om oss just på det här området.
För att stödja marknadens utveckling och främja lokala och regionala initiativ, gör nu regeringen särskilda insatser framför allt på landsbygden och andra glest befolkade områden. Det är satsningar som utformas så att vi kan ta till vara det engagemang och de drivkrafter som finns runt om i landet, utan att i onödan störa marknaden där den fungerar.
Vi vill nu uppmana byalag och andra föreningar runt om i Gävleborg att undersöka hur den här satsningen kan komma vår region till del, så att tillgången till snabbt bredband kan bli en verklig tillväxtfaktor med nya jobb och företagande.

Anders W Jonsson, Hedesunda, Riksdagsledamot ( C )
Karin Ånöstam, Vallsta, Distriktsordförande Gävleborg ( C )
Magnus Svensson, Söderhamn, Gruppledare ( C )

Mer läsning

Annons