Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Briljant – utveckla spelet själv

/
  • GÖR DET SJÄLV. Med ”Little Big Planet” ger Media Molecule spelaren en verktygslåda med oändliga möjligheter där du själv kan skapa ditt eget plattformsspel.

Har du någon gång drömt om att skapa ett eget plattformsspel? Grattis, nu har du chansen i ”Little Big Planet”.
Media Molecules kreativa verktygslåda är det bästa som hänt plattformsgenren sedan ”Super Mario Bros” släpptes 1985.

Annons

Det är en väldigt välgjord hoppa och skutta-titel med grafik att dö för och en fysikmotor som gör att ingen spelomgång är den andra lik. Du spelar som ”Sackboy”, en liten gullig trasdocka, som i likhet med andra plattformshjältar ska hoppa, samla poäng och utföra diverse uppgifter på tid. Vissa uppdrag kräver att du samarbetar med kompisar, antingen online eller på delad skärm.

Kontrollen är föredömligt enkel att greppa, trots en massa finesser som gör att du kan styra din karaktär som en marionett som viftar med armarna och grimaserar.

Men allt det där är egentligen sekundärt.

Det är inte spelet i sig som är storheten med ”Little Big Planet” – det är möjligheten att skapa egna spel med de ytterst potenta designverktygen.

Spelet låter dig nämligen skapa egna banor, föremål, fiender och olika tävlingstyper och det hela görs lekande lätt med en nivåeditor som den mest teknikfientlige skulle kunna lära sig.

Med hjälp av en pop up-meny klistrar du in föremål på dina nivåer, antingen färdiga eller egna som du ritar själv med hjälp av en uppsjö olika former och olika material.

Du färglägger, dekorerar, väljer bakgrunder och ställer in ljus. Allt går att finjustera och slipa ner till molekylnivå, från stunsen i en gummiband-lian till snabbheten och den artificiella intelligensen hos dina egen- designade fiender.

Men ett egendesignat spel är ju ingenting utan spelare, eller hur? Inga problem. När du har skapat ditt mästerverk är det bara att publicera det online så att världens alla ”Little big planet”-fans kan njuta av din skapelse.

Media Molecule har gett dig verktygen, nu är det upp till dig att använda dem.

En sak är säker: ”Little Big Planet” är en revolution som har satts i rullning.

Den lär inte sluta förrän varenda person med det minsta spelintresse designar sina egna spel med ett nöjt leende på läpparna.

Mer läsning

Annons