Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Broman tillbaka som en vinnare efter sex år

Mikael Lundberg, Mikael Broman och Pontus Westman tog var sin fullpoängare när back-SM inleddes på en regnhal bana uppför Kungsberget igår.

Annons

Arrangerande Järbo MK, med eldsjälen Sune Rundborg i spetsen, hade verkligen inte tur med vädret. Lagom till första start började det regna och stundtals vräkte det nederbörd över tävlande och publik.

Den vanligtvis svårkörda smala asfaltbacken blev nu till en mardröm för många förare. Avkörningarna avlöste varandra och bärgningsbilen fick fara i skytteltrafik för att rensa banan.

Som lök på laxen brast även en kabel till tidtagningen före slutomgången och sinkade tävlingen ännu mer.

Dagens stora utropstecken blev Mikael Broman, tävlande för hemmaklubben. Efter ett sex år långt uppehåll i tävlandet lånade han nu Mikael Lundbergs rallycrossbil – och vann 2400-klassen!

– Högst oväntat. Fick nästan en chock när jag hörde att jag var snabbast, berättade en nöjd och glad segerherre efteråt.

Som före start hade siktet inställt på en plats bland de åtta främsta.

– Tanken var att göra ett tillfälligt inhopp på hemmaplan. Men nu när det gick så här bra fick jag blodad tand på att fullfölja hela SM, fortsätter han.

Rejält bråttom hade även klubbkollegan Erik Wigren som knep andra plats. 18 hundradelar skilde till den översta platsen på pallen.

I supernationella rallycrossklassen tog Films Pontus Westman ledningen efter den första omgången. Tre ynka hundradelar skilde i detta läge till regerande svenska mästaren Jimmy Holmkvist, Gestrike. Tredje plats hölls av hälsingen Lars Svensson, distanserad med ytterligare nio hundringar.

Westman stod sedan pall för trycket och bättrade sin tid med dryga två sekunder i det andra åket. Han säkrade förstaplatsen med 84 hundradelar till hälsingen Henrik Flodin (som brutit sitt första framträdande med trasig bakaxel). Jimmy Holmkvist slutade istället trea, Christer Nilsson, Sandviken, femma och Håkan Holmkvist, Gestrike, sexa.

Åttafaldige svenska mästaren Mikael Lundberg, Gävle, fick gälla som favorit i tvåhjulsdrivna rallyklassen.

Men det började allt annat än bra för Micke, som körde av banan i sitt första framträdande efter att bara ha varit sexa vid mellantiden.

Comebackande hemmasonen Benjamin From lade beslag på ledartröjan. Mer än tre sekunder kom att skilja till andraplacerade Lennart Hägg, Hälsinge.

Men Micke Lundberg kom tillbaka med besked i åk 2. Nu gick det som på räls och segermarginalen skrevs till en sekund och 88 hundradelar tillgodo på From.

Jämten Kent Medén slutade trea efter att ha gjort en vådlig avkörning efter målgång och i samband med detta även kört sönder tidtagningsutrustningen.

Idag, fortsätter SM-tävlandet vid Kungsberg. Förhoppningsvis med bättre vädermässiga förutsättningar...