Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brott och straff?

I radions morgonsändningar försöker Per Schlingman, moderaternas chefsideolog, reda ut vad han menar med sitt förslag om kontrakt för nyanlända. Han misslyckas.


Ur retorikens dimbankar träder en klarare bild fram: Svartskalle-kontrakt. Ett kontrakt för icke-vita icke-europeer.

Det är det centrala i moderaternas nya integrationsprogram. De som skall integereras, alla som dimper ner från länder utanför EU, måste skriva på ett dokument där de lovar att inte misshandla frun, barn och inte ljuga för myndigheterna.

Om de gör något av detta dras delar, eller hela, bidrag in.

Detta, är tanken, tvingar ut icke-europeerna på arbetsmarknaden och så lyfts de i den helsvenska ”jobblinjen”.

Och repression, säger Schlingman, är en nödvändig del av kontraktet. Det skall kosta att inte leva efter ”svenska värderingar”.

Kanske tänker han på sina väljare i Djursholm; de klagar på skatten, håller piga i källaren och fuskar med avdrag, inkomster och använder gärna svart arbetskraft. Så lyder fördomarna och de är väl lika trovärdiga som Schlingmans bild av de icke-vita som nu skall disciplineras och tvångsförsvenskas.

Schlingman formulerar en annan språklig bild: Sverige mot Bryssels avarter, Sverige mot delar av Europa, Sverige för svenska värderingar. Fanan vacker mot blå himmel, röda stugor och sill och nubbe. Vackert väder till midsommar och en vit jul.

Ideerna, som växer till sig i inskränkta och lågutbildade kretsar, har moderaterna hämtat från Sverigedemokraterna.

Schlingman, Reinfeldt, Borg och Littorin är ute efter Jimmie Åkessons möjliga väljare. Dessa skall erbjudas ett mer verserat och välformulerat alternativ till Åkessons enfaldiga stormtrupper och kadrernas råa retorik.

Moderaterna anpassar sig så till ett politiskt landskap där traditionella moderata väljare umgås med högerpopulister, opportunister, främlingsskeptiker och traditionellt borgerliga EU-motståndare. En salig blandning, komponerad för att vinna val till varje pris.

Annars finns det redan nu ett avtal som reglerar och mäter ut gränser för alla som väljer att leva och bo i Sverige. Den som följer svensk lag avviker inte från de värderingar Schlingman skamlöst vrider och vänder på för att röstmaximera. Den som bryter mot lagen kan vänta sig någorlunda humanistisk repression.

Menade han allvar med integrationen skulle han vända sig till arbetsgivare, både privata och offentliga. Se så; en viss del av era anställda skall ha svartskallebakgrund. För denna viktiga samhällsinsats betalar vi, kanske under fem år, ut ett särskilt bidrag som gör det lönande att anställa ur de grupper som annars är dömda att förbli utanför.

Det kan också kallas kamp mot rasism på en segregerad arbetsmarknad. Alla vet att den finns, få gör något åt den. Men nu är det allvar.

Välutbildade svartskallar, det finns tiotusentals, ges äntligen möjlighet att försörja sig själva!