Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedrev omfattande knarkodling i lägenheten – började på grund av posttraumatisk stress

Två män i Gävle bedrev en omfattande knarkverksamhet där de odlade svamp i en lägenhet för att sälja vidare i bland annat Norge. En av männen menar att han började för att lindra sin posttraumatiska stress.

Annons

LÄS OCKSÅ: Gävlebo sålde knark i Norge – åtalas för grovt narkotikabrott

I maj befann sig polisen vid en lägenhet i Gävle för att undersöka om det eventuellt bedrevs någon slags narkotikarörelse på platsen.

Utanför lägenheten ska patrullen ha känt en tydlig doft av marijuana och när polisen släpptes in i lägenheten påträffade de en odlingsverkstad för narkotikasvampar.

Polisen hittade misslyckade svampodlingar på balkongen, torkade svampar i köket och utrustning som krävs för att odla svampar.

– Vi har tagit beslag och de erkänner handlingen. De kommer att bli fällda men det återstår att se för vad, säger åklagare Peter Olofsson.

I ett av rummen fanns också ett odlingstält likt ett växthus där det fanns svampodlingar i olika stadier.

Bild inifrån odlingstältet i lägenheten.

De två männen som befann sig i lägenheten ska enligt åtalet ha bedrivit en omfattande verksamhet där de odlat svampar som de sedan sålt i bland annat Norge.

Enligt uppgifter i åtalet hade odlingen i lägenheten kunnat ge 2 170 gram torkad svamp avsedd för missbruk.

Den ena mannen, en 25-åring hemmahörande i Göteborg, har i förhör berättat att han sedan tio år tillbaka lider av posttraumatisk stress efter en olycka.

Ett ämne som finns i psykedeliska svampar ska enligt mannen lindra de symptom som han har fått efter olyckan varpå han sedan under två år lärde sig hur man odlar svamp.

Mannen har i förhör utförligt berättat hur hela processen går till och att han sålt till sina kompisar till ett billigt pris för att de ska få "...en ordentlig upplevelse.".

Torkad svamp som hittades i ett av köksskåpen.

Väl i Gävle har 25-åringen startat upp en odling i en kompis lägenhet och i dag, onsdag, startar rättegången mot männen som misstänks för grovt narkotikabrott och narkotikasmuggling.

Ett brott där minimistraffet är två år men med tanke på mängden och syftet med odlingen kan straffet bli längre än så enligt åklagare Peter Olofsson.

– Det är organiserat och det är ämnat att överlåta. Allt det är straffvärdeshöjande, säger Peter Olofsson.

Mer läsning

Annons