Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldade upp stationshus som hämnd - fick dåligt samvete och bekände för polisen

Hösten 2014 stod det gamla stationshuset vid Wij bruk i Ockelbo i lågor. Nu döms en 53-årig man för att ha tänt på. Polisen hade i stort sett lagt ner utredningen när mannen ringde och erkände brottet.

Annons

Vid midnatt natten mellan 6 och 7 oktober 2014 slog en förbipasserande privatperson larm om att det brann i stationshuset i Wij .

Läs också: Stationshuset vid Wij förstört i brand

När räddningstjänsten kom på plats var byggnaden övertänd. Eftersläckningsarbetet pågick i flera dagar.

Nu döms en 53-årig man för att ha anlagt branden. Han var misstänkt redan i ett tidigt skede, men från början trodde polisen att han kanske anlitat någon att tända på.

Läs också: Misstänks ha planerat storbranden

Han anhölls då men blev senare försatt på fri fot i brist på bevis. Utredningen var efter det vilande, och i stort sett nedlagd, ett långt tag.

I oktober 2014 förstördes det gamla stationshuset vid Wij bruk i Ockelbo i en kraftig brand.

Men i samband med att 53-åringen genomgick behandling för ett alkoholmissbruk kände han ånger och insåg att han ville stå för vad han hade gjort. Han kontaktade polisen och erkände brottet.

Ägare till Wij stationshus är artisten Lovisa "Lola" Carlsson som drev verksamhet i byggnaden, bland annat showskola för barn.

Läs också: Artistens hus nedbrunnet

Hon har tidigare hotats av 53-åringen. Bland annat skrev han i sms att han skulle skada henne.

I polisförhör har mannen beskrivit att han tände på i en slags hämndsyft. I tingsrätten sa han att det även var ett slags rop på hjälp. Vid tidpunkten hade han supit dygnet runt i flera dagar.

Läs också: Hämnd bakom storbrand i stationshus – en man åtalas

Nu döms han för grov skadegörelse till villkorlig dom och dagsböter. Det milda straffet beror på att han enligt tingsrätten ordnat upp sitt liv.

Mannen ska också betala ett skadestånd till Lovisa "Lola" Carlssons företag Showmind på nästan en halv miljon kronor.

Domstolen anser att han begått brottet mot hennes företag och inte mot henne personligen även om han sagt i förhör att det var henne han ville skada.

I skadeståndssumman ingår den beräknade kostnaden för rivning av byggnaden, liksom en värdering av fastigheten innan den brann och musikutrustning som förvarades i huset.

Det gamla stationshuset vid Wij bruk, som hade kulturhistoriskt värde, var ute till försäljning för 395 000 kronor när det tändes på och det fanns flera intressenter.

Mer läsning

Annons