Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falsk 500-lapp i Ica-butik – nu går polisen ut och varnar

På söndagen upptäckte Ica Björksätra Mitt en falsk 500-lapp i sin kassa.

Annons

Sedeln har nu skickats till NFC, Nationellt forensiskt centrum, för analys.

NFC:s uppgift är att försöka spåra den här och andra falska sedlar för att kartlägga mönster och tillverkning.

En falsk 500-lapp hittades på söndagen i Sandviken. Nu varnar polisen för att det kan finnas fler falska sedlar i omlopp. Bilden visar dock äkta vara.

Nu väljer polisen att gå ut och varna. Framförallt är det handeln som bör se upp, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström.

– Ofta är det så att de som försöker betala med falska sedlar passar på när det är mycket folk och stressigt i butiken så att personalen inte hinner kolla.

De falska sedlarna saknar vattenstämpel och är tryckt på annat papper än de riktiga.

Så ser du att sedeln är äkta

De nya sedlarna där 20-, 50-, 200- och 1 000-lapparna släpptes i höstas och 100- och 500-lapparna kommer i höst har många säkerhetsdetaljer. Här är tre av dem:

Säkerhetsband

Sedeln har ett lodrätt säkerhetsband med tre fönster. Det är placerat till vänster om porträttet på sedelns framsida.

I fönstren finns bilder som rör sig och växlar motiv mellan ”KR” och en kungakrona när man vinklar sedeln. Placeringen av bandet kan variera med uppemot två centimeter.

1 000-kronorssedeln har lila säkerhetsband, 500-kronorssedeln har rött. 200-kronorssedeln har grönt och 100-kronorssedeln har blått.

Färgskiftande band

Sedeln har en bild som har anknytning till personen på sedeln. I bilden finns även sedelns valörssiffra.

Bilden och valörsiffran skiftar färg gradvis mellan guld och grönt när du vickar på sedeln. Bilden är placerad till höger om porträttet på sedelns framsida.

På 1 000-kronorssedlen är den färgskiftande bilden en olivkvist, på 500-kronorssedeln en G-klav, på 200-kronorssedeln en filmklappa, på 100-kronorssedeln en filmremsa, på 50-kronorssedeln ett skepp och på 20-kronorssedeln en bok.

Vattenmärke

Vattenmärket syns på fram- och baksidan av sedeln när den hålls mot ljuset. Vattenmärket visar sedelns valör och porträtt. Valören framträder betydligt ljusare än papperet i övrigt.

Källa: Riksbanken

Mer läsning

Annons