Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lockade folk att satsa sju miljoner kronor i hans företag – åtalas för grovt bedrägeri

54-åringen förmådde flera privatpersoner och företag i Gävle att investera sju miljoner kronor i hans luftslott – pengar de inte såg skymten av igen. Nu åtalas mannen misstänkt för grovt bedrägeri.

Annons

Missa inga lokala nyheter! Ladda hem Arbetarbladets app för Iphone eller Android .

Mannen har haft ett företag som sysslat med handel av värdepapper efter teknisk analys av börsen.

Mellan 2009 och 2012 lockade Gävlebon ett 20-tal personer, både privatpersoner och företagare, att köpa in sig i hans företag. Pengarna de satte in skulle mannen investera.

Mannen fick ett 20-tal Gävlebor att investera i hans företag som handlade med värdepapper. Men det hela var ett luftslott och nu åtalas han för grovt bedrägeri.

Men 54-åringen ljög om vad företaget var värt och pengarna som sattes in på företagets konto använde han till omkostnader av privat karaktär.

Att företaget gjorde stora förluster på grund av våghalsiga affärer höll han tyst om, till investerarna målade han upp bilden av vinstgivande satsningar.

Men till slut föll allt – och vid det laget hade flera av investerarna börjat ana oråd.

Läs också: Valboföretag beställde varor för flera hundratusen – har inte betalat en krona

I september 2012 jagades mannen av investerarna och mådde dåligt psykiskt. Han bröt ihop och berättade som det var. Därefter åkte han in till polisen och anmälde sig själv.

Nu åtalas mannen misstänkt för grovt bedrägeri.

Enligt åklagaren handlar det om sju miljoner kronor som investerarna betalat in till honom och av dem ska 5.5 miljoner kronor ha tillfallit 54-åringen själv.

Håller tingsrätten inte med om att han gjort sig skyldig till grovt bedrägeri vill åklagaren i andra hand att han ska dömas för grov förskingring.

54-åringen har erkänt trolöshet mot huvudman – att han vilselett sina investerare genom felaktig information. Han erkänner också att han tagit drygt en miljon kronor av investerarnas pengar , men menar att en del av det var ersättning för utfört arbete.

Läs också: Misstänkta tankbedrägerier på St1 i Sandviken var systemtekniskt fel

Mer läsning

Annons