Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens teori om försvunna 15-åringen

/
  • I Twitterflödet hos Missing people fanns sent under måndagseftermiddagen namnpubliceringen kvar.

Polisen tror att den försvunna 15-åringen i Gävle håller sig undan frivilligt.

Annons

– Vi har inga indikationer på att det kan vara något brott som ligger bakom det här, snarare att det rör sig om ett frivilligt försvinnande, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävlepolisen.

15-åringen försvann på lördagskvällen efter ett besök på Filmstaden i Gävle kring 17.45. Enligt uppgifter hade hon då inte återvänt till det HVB-hem där hon bor.

Det var Missing people som på söndagseftermiddagen gick ut med en efterlysning av flickan, efter att hennes mamma hört av sig till dem. Polisen hade då ännu inte upprättat någon anmälan utan försökte komma i kontakt med flickans mamma, som liksom flickan har skyddad identitet. Missing people ordnade en skallgång efter flickan på söndagskvällen. Den blev resultatlös.

På måndagen hade en anmälan om försvunnen person upprättats men någon större sökinsats har inte initierats.

– Hon är efterlyst och vi har en person som följer upp det och bedömer om vi kan göra något mer. Men hon kan lika gärna vara i en annan stad, säger Mikael Hedström.

Trots att flickan har skyddad identitet publicerade Missing people hennes ålder, namn och signalement på sin Facebook-sida. Den publiceringen togs senare bort. Kenneth Söderlund är pressansvarig och säger:

– Vi följer en rutin i sådana här frågor, och fick inga uppgifter om att flickan har skyddad identitet. Vi ställer frågor till minst två anhöriga om de har något emot att vi publicerar förnamn och signalement. Den frågan ställs även till polisen, och vi fick ok hos alla.

Ännu under måndagseftermiddagen fanns flickans namn att läsa i Twitterflödet på Missing peoples hemsida. Enligt Kenneth Söderlund är det ett misstag som ska åtgärdas.

– Vi betraktar ärendet som vilande och genomför inga fler skallgångar förrän vi får mer information från polisen, säger han.

Mer läsning

Annons