Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att fällas för spädbarnsvåld

/
  • Tidigast nästa vecka väntas åklagaren väcka åtal mot föräldrarna till de skadade gästriketvillingarna.

Kan de allvarliga skadorna på spädbarnstvillingarna ha uppstått på annat sätt än genom våld?
I ett prejudicerande fall friade Högsta domstolen i höstas en misshandelsdömd pappa till två andra spädbarnstvillingar.

Annons

Arbetarbladet kunde på torsdagen avslöja händelseförloppet som ledde fram till att föräldrarna till två spädbarnstvillingar i Gästrikland greps misstänkta för synnerligen grov misshandel.

Föräldrarna har nekat till brott och mamman har hävdat att skadorna måste ha uppstått på annat sätt än genom våld.

Men om det inte har skett genom misshandel – hur får då små spädbarn oförklarliga skador som blödningar i huvudet och brutet lårben?

– En traumatiskt orsakad blödning uppstår inte ur tomma intet och det är inte normalt att ett barn har ett brutet lårben. Det är sådant som måste utredas, säger en rättsläkare med erfarenhet av våld mot barn, som Arbetarbladet varit i kontakt med.

Fallet i Högsta domstolen handlade om en pappa till två tvillingar i Halland. Han var dömd för att 2009 i sin bostad ha utsatt ett av barnen för kraftigt våld mot huvudet. Det orsakade blödningar i hjärnhinnan och båda ögonbottnarna.

Det misstänktes handla om ett fall av "shaken baby syndrome", alltså skador orsakade av att spädbarnet skakats. Små spädbarn är inte färdigutvecklade och skadorna av skakningarna kan därför bli allvarliga.

Men Högsta domstolen friade i höstas pappan. För att det ska vara ställt utom allt rimligt tvivel att skadorna har orsakats brottsligt måste "slutsatsen vila på en vetenskaplig ståndpunkt som det finns mycket starka belägg för", står det i den prejudicerande domen.

Fallet gör att rättsläkarna för närvarande är försiktiga med sina uttalanden. En annan orsak är att det pågår en statlig utredning om spädbarnsvåld.

Bakgrunden till den pågående utredningen är flera kontroversiella rättsfall, som främst har handlat om just shaken baby.

– De komplicerade fallen är där skadorna skulle kunna ha varit förlossningsorsakade eller orsakade av bristsjukdomar som kan vara en bidragande orsak till benbrott.

Forskningen är helt enkelt ifrågasatt och just nu väntar forskare och rättsväsende på vad den statliga utredningen ska komma med för slutsats.

Vilket våld som föräldrarna misstänks ha utsatt gästriketvillingarna för är än så länge okänt. Lårbensfrakturer anses inte vara en vanlig följd av shaken baby, blödningar i hjärnan är däremot det.

Polisutredningen av fallet pågår för fullt. Båda föräldrarna är misstänkta för synnerligen grov misshandel. Pappan sitter häktad och åtal väntas tidigast nästa vecka.

LÄS OCKSÅ:

Spädbarnstvillingar misshandlades föräldrarna häktade

Mer läsning

Annons