Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brottsplats Kulturkiosken

Annons

Källaren är mörk och avspärrad med plastband. Ett blått polisljus lyser. Någonting har hänt. Men vad?

Att komma ner i Kulturkioskens utställningslokal just nu känns som att beträda en brottsplats.

Konstnären Anders Thyr har förvandlat rummet till en dunkel, oroande plats.

På väggen, i ett hörn projiceras en triptyk av rörliga bilder. En stig i skarpt solljus, en anonym skogspromenad som ganska snart blir alltför häftig, bråttom, jagad. Ackompanjerad av ett upptrappat mässande ljud – ”egentligen min farsas röst som jag har strimlat sönder”, berättar Anders Thyr.

Det finns en berättelse i filmen men den utspelas framför allt i betraktarens huvud när man funderar över vem eller vilka som varit i den där skogen och varför gläntan plötsligt ser mindre idyllisk ut när bilden blir svartvit som på polisfotografier.

”The early worm” är alltså en fyra minuter lång tredelad filmsekvens. Tre delar, tre vägar att gå. Var och en märkt med symbolerna sten, sax, respektive påse. Som i leken. Det vi ser är en lek som blir allvar.

Mina tankar går direkt till på mordet på Linda Chen i Falun. Resterna av hennes kropp hittades ju i en skog. Anders Thyr kanske har tänkt på, tja inget värre än en fågelunge som råkat illa ut för det ligger dun på marken.

– Jag ville skapa en stämning med många associationsbanor, säger Anders Thyr.

– Både sten, sax och påse kan förresten användas som mordredskap, tillägger han i förbigående.

Ljudet är en viktig komponent. Maniskt fågelkvittret och låga borduntoner som ytterligare sänker stämningen.

Tillsammans ett enkelt, återhållet och mycket effektivt verk som trasar sönder skenet av harmoni. Skapat av en konstnär som vi är glada över att ha tillbaka i Gävle.

Anders Thyr gick på Konstskolan i Gävle i slutet av 80-talet, utbildade sig senare på Konstfack i Stockholm och blev innan han ens gått ut värvad som multimediaproducent (”en snubbe i kostym knackade på ateljédörren och sa att han hade hört att jag var bra och ville anställa mig direkt”).

Anders hamnade på ett flott AD-jobb i USA, men drabbades av lågkonjunkturen, kom hem till Sverige – och fick gå till socialen och på arbetsmarknadsutbildningar som han var sjukt överkvalificerad för (”jag flyttade hem till mina föräldrar, fick inte ens a-kassa”).

Men nu är Anders Thyr på banan igen, bor i Gävle sedan ett år och märks på traktens konstnärliga scen. Vi minns honom också från lovordade utställningen ”Ur funktion” på Länsmuseet 2008.

Förutom Kulturkiosken har Anders Thyr nyligen medverkat i en utställning på Galleri Luckan på Laxön. Han är ordförande i Gävle Konstgrafiker som ska ha en stor jubileumsutställning på Konstcentrum i december. Han har ateljé i 3:e Tvärgatans konstnärskollektiv där han förbereder en målerisvit. Han är aktiv i Idka och i konstnärstrion TES som arbetar tillsammans med videoverk för nästa Vindöga-festival i Sandvikens Konsthall.

Något glömt? Ja, troligen. Men börja gärna bekantskapen med det spännande som hänt på Kulturkiosken.