Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brottsutredning - men ingen misstänkt

Polisen genomför rutin­mässigt en brottsutredning kring dödsolyckan vid förskolan i Järbo. Brottsrubriceringen är vållande till annans död, men ingen person är misstänkt.

Annons

Utredningen bollades under torsdagen mellan två olika åklagarmyndigheter. Den betraktades först som en arbetsplatsolycka, och skickades till specialiståklagare i Östersund.

Men eftersom det bara är elever från sexårsklass och uppåt som omfattas av den lagen har utredningen nu flyttats tillbaka till Gävle med åklagaren Micael Dahlberg som förundersökningsledare.

Undersöker tekniska fel

Att polis och åklagare väljer brottsrubriceringen vållande till annans död behöver inte betyda att man tror att det brottet har begåtts.

Faktorer som undersöks i den här typen av utredningar är om det finns tekniska fel i utrustning som används, eller om det finns brister i tillsynen. Åklagaren hade i går inte beställt någon teknisk undersökning av hjälmen, och kunde inte svara på om det kommer att bli nödvändigt.

Har hållit förhör

– Det har redan hållits några förhör. För övrigt har jag inte fattat några beslut om vilka åtgärder som ska vidtas, säger åklagaren Micael Dahlberg.

Enligt polisens presstalesman Mikael Hedström satte polisen under torsdagen även in resurser för att stödja och hjälpa både anhöriga och personal vid förskolan.