Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Brütal Legend" - mer heavy metal än heavy metal

/
  • Skräddarsydd. Rollen som råddaren Eddie Riggs är skräddarsydd för Jack Black, som här gör sin bästa roll sedan
  • Very metal.Spelet
  • Mörkrets prins.
  • The kill master. Motörheads Lemmy Kilmister gästspelar som en helare som botar skadade med hjälp av sina helbrägdagörande basriff.

Vad får man om man slänger in alla världens hårdrocksklyschor, 101 klassiska metallåtar och röstskådespelare som Jack Black, Ozzy Osbourne och Motörhead-Lemmy i ett spel? Svar: varje hårdrockares våta speldröm.

Vi har testat "Brütal Legend - spelet som består av 100 procent koncentrerad tungmetall.

Annons

Har du någon gång drömt dig bort framför något av 1980-talets klassiska heavy metal omslag, fyllda av fantasyestetik, brinnande bilar, lättklädda damer, dödskallar och onda trollkarlar? En som definitivt har gjort det är den, minst sagt, egensinnige spelskaparen Tim Schaefer. Hans senaste spel, "Brütal Legend", är nämligen en enda lång humoristisk hyllning till hårdrockens guldålder. Han har blåst liv i de odödliga skivomslagen som fascinerat generationer av "headbangers" och gjort spel av dem.

Storyn kretsar kring världens bästa roadie, Eddie Riggs (vars namn torde vara en blinkning till Iron Maidens maskot Eddie och hans skapare, illustratören Derek Riggs). Eddie, suveränt spelad av Jack Black, jobbar åt ett nu-metalband och drömmer sig tillbaka till en tid då musik betydde något. Då heavy metal var på riktigt. Under en konsert krossas han under den scenkonstruktion han själv byggt och vaknar upp i en mörk värld, omgiven av mordiska druider som inget hellre vill än att döda honom. Han greppar en yxa och (naturligtvis) en elgitarr, som tillhygge, och sedan är actionfesten igång.

Spelupplägget är en skön mix mellan "The Legend of Zelda: Ocarina of Time", realtidsstrategi och sandboxspel á la "Grand Theft Auto". Du förflyttar dig på världskartan genom att frammana din helvetiskt bestyckade hot rod-bil, som känns som klippt och skuren ur omslaget till Meat Loafs "Bat Out of Hell".

Förutom de obligatoriska uppdragen finns en uppsjö sidohistorier, som gör att du tjänar poäng hos metallgudarna, poäng som du sen kan använda till att köpa vapen- och biluppgraderingar för hos "The Guardian of Metal" – spelad av Ozzy Osbourne.

Det här är ett spel som är ett måste om man är det minsta intresserad av gammal hårdrock. Bara soundtracket och referenshumorn är värda inträdesbiljetten. Att det sedan är ett riktigt bra spel gör ju inte saken sämre.

De enda egentliga bristerna är grafiken, som ibland känns i enklaste laget, och strategiinslagen som känns lite svåra att få grepp om.

Men kort sagt: "Brütal Legend" är mer heavy metal än heavy metal.

Mer läsning

Annons