Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brutal reklam för filmkväll

Vilka såg spektaklet på Stortorget? En ung man släpade ett gäng skramlande stolar efter sig. Böjd under den tunga bördan som såg ut att vara fastbunden med ett blått nylonrep i hans dreads. Stackars hårbotten.

Det hela var en performance av en elev på Gävle Konstskola.

Men även bra reklam för den videokonstvisning som ska ske på Spegeln i Gävle i kväll. Konstskolan presenterar resultatet av årets videokonstkurs, ledd av gäst-läraren/konstnären Paula Urbano.

Paula Urbano valde ett tema – som har tolkats fritt kan man väl lugnt säga efter att ha sett några av de åtta filmer som ska visas under screeningen.

På temat ”paradox” finns både Mathias Höglunds släpande under titeln ”Endless walk” – som har en berömd 1800-talsmålningmålning som förlaga, och familjebetraktelser och högläsning av dikt.

Rutinerade Victor Claeson har gjort ”Escaping colour”, inspirerad av en replik I en Wim Wendersfilm: ”Life is in colour, but black and white is more realistic”. Men för att uttrycka känslor fungerar färgstarkt bra, kan man se i hans rytmiska komposition där ljudet är fint integrerat.

Bert Linné är besatt av poeten Erik Lindegren vars ord han annars försöker måla. Det tekniska är inte min grej, urskuldar han sig men lyckas ändå fånga något av intensiteten i en av mästarens dikter, som flimrar förbi, uppläst från ett blädderblock på ett staffli.

Evelina Eronen hittar paradoxen i sina två identiter och sin tvåspråkighet. Hon berättar om sig själv och sina närmaste med kameran riktad mot hängande, stilla vajande, släktfotografier, och där den finska rösten som jag inte förstår blir ett vackert melankoliskt ackompanjemang.

”Det har varit inspirerande. Det här är ju konstnärer vars arbete jag kommer att kunna fortsätta följa”, säger Paula Urbano.

Åtta filmer ska visas under screeningkvällen, förutom de nämnda även av Sara Edbom, Sigrid Ejemar, Fredrik Sjögren och Rebecca Lindsmyr. Många är namn som vi redan lärt oss känna igen genom utställningar på Kulturkiosken.

Efter videoverken visar Idka dessutom en dokumentär extrafilm om den danska gruppen Efterklang – ”The ghost of Piramida” av Andreas Koefoed.

Om man tycker att påskens konstrundor kan bli för mycket av det goda så passar det utmärkt att vaccinera sig med Gävle Konstskolas utmanande paradoxer på Spegeln i kväll.