Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brynäs en viktig ljuspunkt i Alexanders tuffa år

En stor Brynäsanhängare satt på läktaren under lagets träningspass i Läkerol arena på onsdagen. På stolen intill honom satt Brynässtjärnan Tommy Sjödin och svarade på alla frågor som dök upp.


– Det här är en bra dag, tyckte hedersgästen, cancersjuke Alexander Linderoth, 18, som nu står inför sin sista cellgiftsbehandling.

Det senaste året har varit mycket tufft för Alexander Linderoth från Sandviken. I januari fick han reda på att knölen vid ena skulderbladet var en åtta gånger tolv centimeter stor, elakartad tumör som tryckte upp ena lungan. Efter sex månaders cellgiftsbehandling hade tumören krympt till hälften och opererades bort, men Alexander har fått fortsatt behandling i treveckorsintervaller.

Cellgifterna tillförs under fem dagar och på grund av komplikationer som tillstöter i samband med dem har det blivit många, långa dagar på Akademiska i Uppsala för Alexander och hans familj. Bland annat har han drabbats av gallgångsinflammation, ett tillstånd som kan utvecklas till infektion och kräva operation och därmed gör honom extra infektionskänslig. Därtill kommer problem som illamående samt värk i rygg och ben.

– Nu är jag less på det här, säger Alexander, som blev tvungen att hoppa av gymnasiet när han blev sjuk.

– Jag ser fram emot att allt ska bli normalt igen och hoppas att jag ska kunna börja skolan lite lätt efter jul.

Alexander valde det nya husvärdsprogrammet som ger stora möjligheter till anställning direkt efter studenten.

– Jag hade svårt med läsning och skrivning tidigare, så ett program med mycket praktik passar mig bra, säger han.

Brynäs hockeylag är en viktig ljuspunkt i Alexanders liv. Så fort han orkar och läkarna tillåter går han till Läkerolen och tittar när laget spelar. Brynäs Tommy Sjödin skänker med jämna mellanrum biljetter till barnkliniken och de sjuka barnen har en egen avskild avdelning på läktaren.

Familj och vänner har varit ett stort stöd för Alexander under det här året. Brodern Niclas, 23, tar ledigt från jobbet varje gång lillebror åker in på sjukhus.

– Niclas gör vad som helst för Alexander, berättar mamma Anne-Lee.

Det var hon som arrangerade onsdagens besök på Läkerol arena som en överraskning i anslutning till Alexanders 18-årsdag. Efter träningspasset fick han besöka spelarna i omklädningsrummet, en stor händelse för en kille som alltid älskat Brynäs.

Andra trevliga presenter som innebär upplevelser att se fram emot nu när Alexander snart är färdigbehandlad är två fiskeresor. Första resan finansieras av föreningen Nalles resa och är en flugfiskeresa till Lapplandsfjällen. Den andra resan betalar stiftelsen Min stora dag och den ger Alexander några dagars havsfiskeäventyr i Norge.

Ett tungt år närmar sig sitt slut för Alexander Linderoth.

– Ja, att jag har kommit närmare brorsan, svarar Alexander snabbt och ser glad ut.