Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brynäs krisar och sponsorerna uteblir: "Att skylla underskottet på En bra start är orättvist"

Brynäs ekonomi går igenom ett stålbad.
En stor anledning enligt klubben är att de inte lyckats knyta fler huvudpartners till sig genom En bra start – något klubbdirektör Johan Stark sagt beror på turbulensen efter Arbetarbladets granskning av satsningen.
– Att skylla Brynäs underskott på En bra start tycker jag är orättvist, säger Inger Källgren Sawela (M).

Annons

När Brynäs lanserade konceptet En bra start gick planen ut på att knyta tills sig fem huvudpartners, som både skulle stötta Brynäs barnsatsning tillsammans med Unicef samt Brynäs hockeyverksamhet.

Ungefär två år senare har klubben tecknat avtal med Gävle kommun, Bauer och Länsförsäkringar Gävleborg. Vardera huvudpartnern bidrar årligen med fyra miljoner kronor till klubben.

LÄS MER: Brynäs klubbdirektör: Det var så här vi tappade miljoner i intäkter

I Gävle kommuns avtal med föreningen ingår det att hockeyspelarna ska vara goda förebilder som uppmuntrar till lek och lärande. Hur Länsförsäkringar och Bauers avtal ser ut vet vi inte i dagsläget eftersom de inte är offentliga.

Förutom de tre huvudpartnerna har även satsningen ett antal officiella partners. Bland dem finns de kommunala bolagen Gävle energi, Gavlefastigheter och Gavlegårdarna. Som officiell partner betalar man en miljon om året.

Arbetarbladet granskade i höstas hur kommunens medel till En bra start har använts. Resultatet av granskningen visade dålig kontroll, mindre aktiviteter än utlovat – och 700 000 kronor som gick till att bekosta de reklamfria tröjorna.

Framför allt var det oklart vart gränsen gick mellan Brynäs och En bra start. Kommunens pengar gick till synes direkt in i Brynäs totala ekonomi.

Och ska man tolka Brynäs klubbdirektör Johan Stark rätt finns fortfarande ingen egentligen särskiljning mellan Brynäs och En bra start.

– Man är huvudpartners till Brynäs IF. Då är man huvudpartners till Brynäs och En bra start, säger han och fortsätter:

– Man är partner till verksamheten – det är hela Brynäs IF.

LÄS MER: En bra start - lyckat affärskoncept för Brynäs

Nu beskrivs Brynäs ekonomi gå igenom ett stålbad. I en intervju som Sporten gjort med Johan Stark nämns ett underskott på åtta miljoner kronor.

I samma intervju säger han att den ekonomiska kräftgången är kopplad till svårigheterna med att knyta till sig de två resterande huvudsponsorer som klubben budgeterat för att man skulle teckna avtal med.

Känns det inte lite osäkert att budgetera för intäkter som ni inte vet om ni får in – särskilt när det gäller så stora avtal?

– Det är lätt att sitta i efterhand och säga att man gjorde fel. Det man kan konstatera är att när man tittar på det ekonomiska läget så är underskottet inte bara riktad till En bra start utan till hela verksamheten. Det är verksamheten som varit för tung, det är väldigt konkret, säger han till Arbetarbladet.

Det var nära att region Gävleborg bestämde sig för att hoppa på En bra start-tåget. Men efter kritik från oppositionen bestämde man sig för att säga nej.

LÄS MER: Regionen drar sig ur "En bra start"

Carina Blank (S) – tidigare kommunalråd i Gävle kommun – nu regionråd, var en av de som drev på starkast för att kommunen skulle teckna avtal med Brynäs när det begav sig. Senare, som regionråd, tog hon också med frågan till Region Gävleborg.

I dag vill inte hon uttala sig om avtalet som hon var med om att driva igenom.

– Jag har varit med och tagit beslutet. Det är de som varit verksamma efteråt som genomför och följer upp. Jag har inte haft den rollen alls, säger hon och fortsätter:

– Jag har inte haft ansvar för de frågorna och skulle inte kunna göra ett kvalificerat uttalande. Jag utgår från att de som har ansvaret i dag tar det.

Den dåvarande oppositionen, Alliansen och SD, var kritiska mot att avtalet klubbades igenom i kommunen. Endast en röst skiljde i voteringarna och avtalet har tidigare kallats för kommunalt stöd till Brynäs IF av Helene Åkerlind (L).

LÄS MER: Arbetarbladet granskar: Barnens pengar går till Brynäs tröjor

Men efter maktskiftet tidigare i år är det nu Alliansen som ansvarar för att förvalta kommunens avtal med Brynäs.

Kommunstyrelsens ordförande, Inger Källgren Sawela (M), var en av dem som tidigare varit kritiska. Nu berättar hon att man jobbat hårt för att få verksamheten på rätt köl.

– Vi har gjort ett jättestort arbete. Vi lät en advokat utreda avtalet – men då såg vi att det inte gick att bryta utan att det skulle vara förknippat med stora kostnader. Så då har vi i stället gått in djupare i diskussioner med Brynäs, säger hon.

Inger Källgren Sawela säger att det i dagsläget märks att En bra start har ett mervärde för Gävle – och att verksamheten ser betydligt bättre ut nu mot vad den gjorde i början.

– Styrgruppen har gått in i verksamhetsplaner och aktivitetsplaner. Det vi behöver nu är en tydligare ekonomisk redovisning.

Hon berättar att en sådan ska komma snart – troligtvis redan till nästa kommunstyrelsemöte.

Innan den har kommit vill hon inte uttala sig fullt ut kring hur hon tycker att samarbetet med Brynäs fungerat.

– Nu har man jobbat i två år ungefär. Och man ser att man får bättre och bättre struktur. Men innan den ekonomiska redovisningen kommer vill jag inte uttala mig till hundra procent, säger hon.

Att Brynäs ekonomi krisar är ingenting som hon tycker att man ska skylla på barnsatsningen.

– Brynäs måste jobba på att få partners till sig. Det är deras ansvar. Att skylla Brynäs underskott på En bra start tycker jag är orättvist.

Johan Stark berättar att man har påbörjat förhandlingar med facket med målet att minska organisationen. Men han hoppas på att det ska leda till något positivt i slutändan för Brynäs.

– Även om du jobbar i elitidrottsförening vill vi att man ska kunna känna sig trygg. Vi vill komma ifrån att man ska behöva vara rädd för varsel. Har man ekonomiska utmaningar blir det ofta mycket stress och press. Vi måste hitta lugn. Det är ett tufft jobb men det måste göras. Det gäller att skruva på verksamheten så att den funkar, säger han.

Han berättar att han tycker att arbetet med En bra start går framåt och flyter på bra.

– Verksamhetsmässigt löper det på jättebra. Verksamhetsgruppen och styrgruppen har rullat på. Det känns jättebra. Men vi är inte i mål med helheten, säger han.

Tidigare har det varit sagt att Brynäs ska ha verksamhet på 30 skolor. Nu har det ändrats till fem – ett mål som Brynäs uppfyller.

– Vi har fem skolor utpekade där man jobbar med veckovisa besök. Med det utvecklas och diskuteras hela tiden, säger Johan Stark.

Han berättar att klubben också besökt andra skolor för att ge föreläsningar i etik och moral. På andra skolor handlar det om att besök sker när skolorna ber om det.

– Vi bestämmer i samtal med skolan vad man prioriterar och när man gör det, säger han.

Hur skolbesöken ska se ut i framtiden bestäms i samråd med storrektorerna i Gävle kommun, enligt Johan Stark.

LÄS MER: Brynässpelare populära i Sätra

Förutom rena aktiviteter på skolor har bland annat Brynäs och En bra start arrangerat flera "Playdays" – dagar när länets föreningar bjuds in till Gavlerinken som för en dag förvandlas till en stor fritidsgård under lovveckorna.

Tanken är att man ska ha Playdays under alla lov.

– Syftet med Playday var att barn skulle hitta nya föreningar. Nästa utmaning är att förenkla för de här föreningarna. Sista var riktigt bra med mycket barn och lite nya inslag. Det är ett jätteroligt projekt.

Arrangemangen har vuxit i omfattning – från 11 föreningar till drygt 20. Och i höstas slog man tillsammans med Mattecentrum världsrekord i världens största mattelektion. I samband med rekordet ville man också uppmärksamma Barnkonventionen och särskilt den 28:e artikeln – alla barns rätt till utbildning.

– Det känns jättebra, säger Johan Stark.