Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs möter ryska oligarker

Annons

seglar iväg till det fjärran Torpedo Nizjnij Novgorod, gör sig ekonomiskt oberoende och lämnar Brynäs åt Allsvenskan. Föga tröst att söka hos den nye ordföranden, nyss avskedad av högerregeringen. Det blir kyligt i vinter, och en iskall vår -09.

Frågorna ställs efter gårdagens dystra besked: Varför släpper Brynäs den mest talangfulle spelaren sedan Tord Lundström? Vad gör Sundlöv? Hur skall det gå?

Den matematiska formeln, så lätt att förbise för hockeyns och bandyns alla krönikörer, ser ut så här: Svensk lön X tre, fyra eller fem. Bekvämt, och befriat från tyngande skatter, insatt på en pålitlig bank i det västliga Europa. Därtill fritt boende, elegant bil, några betalda hemresor och den dagliga konsumtionen fritt tillgänglig i närmaste storköp.

Det sportsliga framtiden för vårt lag kan mätas mot Brendls ljusnande framtid: Ingen målgörare. Ingen förste center. Darrigt försvar. Lätt fruktan inför komponerandet av fyra kedjor.

Svaret är enkelt och brutalt: Ryska miljardärer sopar rent i den europeiska förstasorteringen av bandy- och hockeyspelare. Ligorna töms på de bästa och lämnar övriga att harva vidare i de nationella ligorna.

en rest från en tid av solidaritet, klubbkänsla, personligt engagemang och 80-timmarsveckor, kan inte göra någonting åt det där, mer än att prestera det bästa möjliga.

Men så ser marknadsekonomin ut i praktiken. Den som säger emot har inte förstått hur kapitalismen fungerar. Och vem kan anklaga Brendl och andra för att de väljer pengarna först?

Om valet ställs upp så här görs valet ganska lätt: Två årslöner i Ryssland och livslång trygghet, mot tiden och arbetsmarknaden efter tio år i Elitserien?

Den ryska ligan fylls så på med de tillgängliga efter de nationella spelare som, likt de bästa svenska, sökt lyckan i NHL.

Men än så länge bara export av andra sortens fotbollsarbetare. På den marknaden, oändligt större än den begränsade vinteridrottens, väger pengarna ännu lätt mot det kärva klimatet. Vem vill göra avspark i minus 20 borta i Novgorod eller Archangelsk? Eller glömmas bort i någon avlägsen och okänd miljonstad i Sibirien?

troligen anförd av den kompetente Bo Bylund och garnerad med några manliga och driftiga affärsmän och revisorer, ställs inför en mäktig uppgift. En kvinna, eller flera, hade kanske lättat upp men det finns väl inga kompetenta att tillgå?

Mer läsning

Annons