Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brynäs ska filma publiken

Brynäs IF har fått tillstånd att kameraövervaka publiken i Läkerol arena. Syftet är att minska läktarvåldet.
– Det är en tråkig utveckling men tyvärr är det nödvändigt, säger Brynäs IF:s klubbdirektör.

Länsstyrelsen har gett Brynäs IF tillstånd att sätta upp två övervakningskameror i taket på hemmaarenan. Med kamerorna får hela publiken övervakas under matcherna och tillståndet ger även rätt att spela in bilderna.
– Blir det en incident har vi möjlighet att titta på det som spelats in. Vi får bättre bevis och kan identifiera bråkmakare, säger Hans-Göran Karlsson, Brynäs IF:s klubbdirektör.


Syftet är att öka publikens säkerhet och att upprätthålla ordningen under matcherna. Övervakning kan också ha en lugnande effekt tror Hans-Göran Karlsson.
– Vi har tittat på studier som säger att kamerorna kan vara avskräckande, säger han.Utrustningen började användas 13 december. Kamerorna är monterade under högtalarna, 16 meter ovanför isen. De är utrustade med rörliga objektiv och optisk zoom, som gör det möjligt att zooma in enskilda åskådare. Övervakningen styrs av klubbens säkerhetsansvarige och arenapolisen.


Utrustningen får bara vara påslagen i samband med Brynäs IF:s ishockeymatcher och högst tre timmar före och efter matchen. Skyltar som informerar åskådarna om att de filmas måste finnas.
Materialet får lagras i högst en månad och endast ett begränsat antal personer får ha tillgång till bilderna.
Skulle det inträffat något kan filmerna överlämnas till polis och åklagare, och sparas medan brottsutredningen pågår.En vanlig invändning mot kameraövervakning är att den personliga integriteten kränks. I det här fallet har Brynäs IF och länsstyrelsen har gjort bedömningen att säkerheten väger tyngre.
– Man får väga den personliga integriteten mot säkerheten och vår bedömning är att kamerorna är ett måste för säkerheten, säger Hans-Göran Karlsson.

Supporterklubben Brooklyn Tigers har inget att invända mot att de nu blir filmade.
– Tråkigt att det behövs, men nu är det ett sådant läge och kan det förhindra att saker inträffar på läktarna är det bra, säger ordförande Håkan Fahlstedt.

Brynäs IF har varit förskonade från större bråk enligt ledningen. Men i november 2006 inträffade en incident som ledde till åtal och förra året stängdes några supportrar av efter bråk. Övervakning är ett led i att minska våldet. Klubben jobbar även med att ha en bra dialog med sina supporterföreningar.