Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brynäs vill inte bygga hall till ungdomarna

Brynäs IF fick låna 110 miljoner kronor av Gävle kommun för att kunna bygga Läkerol Arena, i gengäld skulle Brynäs bygga en C-hall åt ungdomsidrotten. Nu, två år senare vill Brynäs slippa löftet.


– Förutsättningarna har förändrats. Vi kan inte gå in i en affär och bygga en hall som vi vet kommer att gå med förlust, säger Hans-Göran Karlsson, vd för Brynäs Arena AB.

2006 sålde Gävle kommun Gavlerinken med B-hall och tillhörande mark för 3, 4 miljoner kronor, en kraftig nedskrivning av fastighetens värde, till Brynäs fastighetsbolag.

Kommunen lånade även ut 110 miljoner kronor till Brynäs IF bygge av Läkerol Arena. Som motprestation skulle Brynäs IF bygga en C-hall åt kommunen för ungdomsidrotten. Men det löftet vill Brynäs IF nu helst komma ifrån och skyller bland annat på finanskrisen. Brynäs lämnade i går en skrivelse till Gävle kommun med begäran om en omförhandling av kontraktet.
– Vi gjorde ett åtagande om att bygga om Gavlerinken och det har vi gjort men vi kan inte gå vidare och bygga en C-hall. Läkerol Arena har inte gett de intäkter som vi hade räknat med. Kalkylen har inte hållit. Driftskostnaderna och energikostnaderna har blivit dyrare än beräknat, förklarar Hans-Göran Karlsson, vd för Brynäs Arena AB.

Han betonar att spelartruppen, som förra året drog över budgeten med flera miljoner kronor, inte har påverkat bolagets ekonomi.
– Absolut inte, de håller sin budget. Vi är två skilda bolag, det gäller att skilja på det.

C-hallen beräknas kosta ungefär 15 miljoner kronor att bygga. Planen var att den skulle stå klar vid årsskiftet 2008-2009.
– Läkerol Arena går med förlust, då kan vi inte börja bygga en C-hall. Det vore inte god företagsekonomi.

Ordförande i Gästriklands Ishockeyförbund, Anders Larsson, tar för givet att ungdomsföreningarna får en ishall på ett eller annat sätt.
– Det är en självklarhet att löftet infrias. Samtidigt har jag full förståelse för Brynäs ekonomiska situation, säger han.

Kommunalrådet Per Johansson, s, vill inte uttala sig närmare om situationen innan han hunnit diskutera med Brynäs.
– Naturligtvis förväntar man sig att avtal ska följas. Men vi får sätta oss ner och se vilka lösningar som finns, säger han.