Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäsavtalet avgörs efter valet

Efter valet ska politikerna ta beslut om kommunens avtal med Brynäs IF. De båda blocken har fortfarande väldigt svårt att komma överens om frågan.

Annons

Det omtalade Brynäsavtalet är värt totalt 25 miljoner kronor över fem år. Bland annat är det tänkt att kommunen ska gå in med 3,5 miljoner kronor om året i Brynäs och barnrättsorganisationen Unicefs gemensamma projekt ”En bra start”, där man ska samarbeta med flera skolor, idrottsföreningar eller kulturföreningar.

I en högst oenig kommunstyrelse röstades det igenom under fredagen att kommunstyrelsen ska ta beslut om avtalet efter valet. Alliansens sex ledamöter ville avslå förslaget medan majoritetens sju ledamöter röstade för.

– Jag vill säga att Brynäs med sitt elitlag, sitt företag och sin barn- och ungdomsverksamhet är oerhört viktig för Gävle kommun, men också i samma mening lägga till att det är alla andra idrottsföreningar också, säger Inger Källgren Sawela (M).

Alliansen håller med om att kommunen ska stötta Brynäs IF men på samma sätt ska övriga föreningar också stöttas. Det är också fortfarande oklart exakt hur de 3,5 miljonerna om året ska användas, menar allianspartierna. De frågar sig även vilken positiv effekt det har för Gävle att kommunen köper arenanamnet Gavlerinken, till en kostnad av en miljon kronor per år i fem år.

Carina Blank (S), betonar att Gävle kommun inte går in med pengar utan att kräva någon motprestation.

– Jag tycker att det är jättekonstigt att man attackerar att vi tycker att vi kan be om en motprestation när vi går in med resurser. Vi kommer få vara en av flera partners som engagerar sig i barn och ungdomar i Gävle.

Annons