Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brynästalangens annorlunda val – Vitryssland

Först sneglade han mot collegehockeyn i USA – sedan tog den fortsatta karriären en helt annan vändning.

Agenten ringde och 20-årige Henrik Karlssons nya hockeyliv började – i Vitryssland.

– En jättechans, säger tidigare Brynäsjunioren.

Få erbjuds ett A-lagskontrakt när de inte längre har åldern inne för spel i Brynäsjuniorerna och riktar i stället blickarna till division 1.

Eller till allsvenskan – om de har tur.

Men Henrik Karlsson valde en helt annan, och oväntad, väg.

– Först tänkte jag på att spela collegehockey. Sedan ringde agenten för tre veckor sedan och informerade om Vitryssland. Det lät spännande så det var bara att packa och sticka, säger Henrik Karlsson, som började sin karriär i Strömsbro och hamnade sedan i Brynäs. Han var med i TV-pucken och under sin tid på hockeygymnasiet blev det spel med Brynäs J18 och J20.

Nu har han varit på plats i den vitryska huvudstaden Minsk i en vecka – som präglats av träningsläger i skogen – och har hunnit skaffa sig många nya intryck från en annan hockeyvärld.

– Den största skillnaden är att de tränar stenhårt här. Sex pass om dagen (jo, det är sant). Det är egentligen sjukt, men väldigt kul.

– I Vitryssland satsar de allt på hockeyn. De går knappt i skolan utan spelar hockey istället.

Laget som Henrik Karlsson har kommit till heter Yunost Minsk och spelar i MHL, farmaligan till KHL där spelarna får vara max 21 år gamla.

Men det är just mot KHL som Karlsson siktar.

– Det är en jättechans att nå dit härifrån Minsk. A-laget spelar redan i KHL och allt verkar jättebra och proffsigt. Jag har blivit väldigt bra omhändertagen och får allt jag i stort sett pekar på.

• Hur går det med språket?

– Det är det enda problemet. Det är nästan bara vitryssar i laget som inte kan någon engelska. Och tränaren kan bara några ord. Men man får se hur de andra spelarna gör och bara haka på. Det är utvecklande det också.

Vitryssland som slog Sverige i OS-kvartsfinalen 2002 är på internationell uppgång. Trots att laget missade kvartsfinalen i både OS och VM har de flera etablerade NHL-stjärnor – och blir förmodligen att räkna med i framtiden.

– Det vore konstigt annars, så hårt som de tränar, skrattar Henrik Karlsson.

Fotnot: Även Martin Signal Bergius från Modo tog samma väg som Karlsson och spelar i samma lag.