Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryt ihop. Och gå vidare.

Annons

– Vad har du emot Mona Sahlin?

Får frågan av en upprörd läsare som ringer mig fredag eftermiddag.

– Ingenting, svarar jag.

För det har jag inte. Jag anser bara inte att Mona Sahlin är i stånd att leda ett framtidsinriktat utvecklingsarbetet inom Socialdemokraterna. Och det är mitt arbete att skriva detta. För det är mitt arbete att bilda opinion baserat på Socialdemokratisk ideologi. Men den som förväntar sig hyllningstal till en socialdemokrati i förfall bör nog för sin egen sinnesfrids skull inte läsa den här sidan.

Ideologi. Betyder den ens något längre? Ja. Jag tror verkligen det. Jag är dessutom övertygad om att socialdemokratisk värdegrund är den enda i svensk politik med kraft att skapa ett samhälle utan några verkliga förlorar, och därmed också förmåga att göra oss alla till vinnare.

Jag tror på solidaritet, rättvisa, jämlikhet och frihet. Jag tror på att vara ödmjuk inför livet och inse att frisk och anställd är ett privilegierat tillstånd som inte kan tas för givet. Därför tror jag också på att anständiga regler ifråga om sjukförsäkring och a-kassa gynnar alla.

Jag tror att det går alldeles utmärkt att hålla sig med världens högsta skatteuttag, om varje krona spenderas med eftertänksamhet och respekt för det faktum att det handlar om kronor som vi alla arbetar väldigt hårt för att bidra med.

Jag tror absolut att den som tjänar mer ska betala mer. Från var och en efter förmåga, till var och en efter behov är en både vacker och stabil grund att bygga ett samhälle på.

Jag tror på fastighetsskatt, av det enkla skälet att det utgör en solid skattebas som årligen kan bidra med många miljarder till ett lite bättre samhälle för alla.

Jag tror på utbildning och på andra chanser. För att det är extremt svårt att veta vad man vill bli när man blir stor när man är 15 och till och med 20. Därför ska vårt utbildningssystem vara utformat på ett sätt som gör det möjligt att enkelt kunna ombestämma sig, om man vid 25 exempelvis kommer på att det är journalist och inte snickare man vill bli när man blir stor.

Jag tror också på en arbetsmarknad där kvinnor och män bedöms efter kompetens och inte efter kön. Därför ser jag en delad föräldraförsäkring som en självklarhet.

Jag tror på grön skatteväxling, infrastruktursatsningar och förnyelsebar energi. Av det enkla skälet att det överutnyttjande av våra gemensamma resurser inte kan leda oss in i en hållbar framtid. Vi måste acceptera att vårt sätt att leva måste förändras. Vi måste uppfinna hjulet igen. Vi måste forska fram klimatsmart teknik. Vad som av den trångsynte ses som konkurrensnackdelar i dag kommer vara möjlighet att leda i morgon. Och bara en dåre kan på allvar hävda att olje- och kärnkraftsberoende är framtidslösningar.

Jag tror att den moderna familjen ställer helt andra krav på politiska lösningar för en fungerande vardag än andra familjer gjort. Det måste finnas mod att våga pröva experimentella politiska lösningar på högst reella problem som människor möter i sin vardag.

Jag tror på den enskilda företagaren som grunden för ekonomisk växtkraft, inte minst i regioner som inte kallas tillväxtregioner. Därför tror jag också att regelverken ska vara utformade på ett sätt som gör det enkelt att starta och driva företag.

Jag tror att vår demografiska utveckling, där allt färre kommer tvingas försörja allt fler, kommer ställa oss inför problem som bara kreativa politiker med mod att misslyckas kommer kunna lösa.

Jag tror på socialdemokratin och dess förmåga att än en gång bli en radikal rörelse med bärighet i de breda folklagren. Jag tror på solidaritet, rättvisa, jämlikhet och frihet. Och jag tror inte att jag är ensam om att tro på det.

Därför tror jag inte på alla de individer som gjort Socialdemokraterna till Socialdemokraterna AB. Som lovat förändring utan att leverera just detta. Som lovat förnyelse men mest av allt vill behålla den makt de själva har. Som tycker att den som inte är med dem är emot Socialdemokraterna. Trots att det inte alls är så.

Socialdemokraterna förtjänar inte beröm.

Socialdemokraterna förtjänar långt mycket mer än så.

För jag tror inte att människor är trötta på Socialdemokraterna.

Jag tror bara att vi är trötta på en socialdemokrati som inte vill något.

Annons