Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryt upp fas 3

Annons

Stoppa Fas 3 och ge deltagarna möjlighet att gå andra arbetsmarknadsprogram med dokumenterat bättre resultat och en anständig försörjning. Det kräver LO efter en genomlysning av Fas 3-programmet och dess konsekvenser.
En färsk LO-rapport visar att arbetet inom FAS 3 är oavlönat, programmet höjer inte deltagarnas kompetens, de arbetssökande får inte de kunskaper och färdigheter som efterfrågas på arbetsmarknaden och arbetsuppgifterna är konstlade. Trots det har antalet i fas tre ökat med över 12 procent till 1546 personer i Gävleborg.
För arbetsgivare är det mycket lönsamt att ta emot en FAS 3-placering. Arbetsgivaren behöver inte betala någon lön. Dessutom får arbetsgivaren ta emot 225 kronor om dagen, skattefritt per person, i så kallat anordnarbidrag. Det är så lönsamt att ta emot en FAS 3–placering att det konkurrerar ut andra arbetsmarknadspolitiska program.
För den individ som är i FAS 3 innebär det att tid spenderas i ett program med låg ekonomisk ersättning, för vissa så låg som 223 kronor per dag före skatt, alltså lägre ersättning än vad anordnaren får samtidigt som situationen inte förbättras på arbetsmarknaden.
LO tycker inte att det är acceptabelt att ett program som enligt prognosen för 2011, kommer att kosta närmare 1,5 miljarder kronor och omfatta tusentals människor, i huvudsak fungerar som förvaring av långtidsarbetslösa.
Deltagarna i FAS 3 bör i stället få gå arbetsmarknadsutbildningar eller få subventionerade anställningar, som lönebidragsanställningar. Lönebidragsanställningar är bättre ur flera aspekter – framförallt för att individen får lön för utfört arbete och för att individen får ett bättre läge på arbetsmarknaden.
LO anser att en annan arbetsmarknadspolitik måste på plats. Skrota FAS 3

Wellington Ikuobase
Mikael Rusthoi

LO-distriktet Dalarna och Gävleborg

Annons