Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Buddha föll av skam

Buddha föll av skam
Regi: Hana Makhmalbaf
Med: Nikbakht Norus, Abbas Alijome, Abdolali Hoseinali
Filmstaden, Gävle

Det handlar om en liten flicka i solgul sjal som ännu inte förstått hur grym världen är. Hon tillhör ett bergsfolk i Afghanistan och hon vill gå i skolan precis som pojken i grottan bredvid, istället för att passa sin lillasyster.

Den envisa flickan travar runt i dammet i byn och försöker sälja ägg för att få några slantar till anteckningsbok och penna men ingen verkar se henne. Det är bara män på gatorna.

Hon blir utkastad från klassrummet. Gå, stör oss inte, flickskolan ligger bortom floden. Vägen dit spärras av pojkar som leker talibaner och tar henne tillfånga. Synderska, täck ditt ansikte, säger små krigare med spetsiga grenar som vapen.

Flickan ber: Jag vill inte leka stening.

Och det är nog den mest hjärtskärande filmreplik som någonsin yttrats.

Vägen till utbildning är bara så oändligt lång för en afghansk kvinna. Ja, för filmen handlar förstås inte om barn egentligen utan om situationen i ett land.

Flickans skrivbok blir allt smutsigare. Snart är inga blad kvar. Utom ett som vikts till en pappersbåt och virvlat med strömmen mot friheten.

Att det är just barn som agerar gör verkligheten glasklar. Allt är bilder för någonting annat i ”Buddha föll av skam”.

Men utan att helheten i den förtvivlade och oändligt sorgliga berättelsen går förlorad.

Den utspelar sig helt nära platsen för de numera bortsprängda jättelika Buddhastatyerna. Vi ser storögda smutsiga sexåringar med smetiga läppstiftsrosor på kinderna i en torftig skolsal och kvinnor som tvagar vid brunnen. Det är stillsamt på ytan. Men skräcken släpper aldrig.

”Buddha föll av skam” är den iranska regissören Hana Makhmalbafs långfilmsdebut och hon var 18 år när hon gjorde den.