Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Budgetdebatt med parodiska förtecken

En parodi. Så sammanfattas kommunfullmäktiges sammanträde bäst. Debattreglerna som skulle göra debatten fri från långa inlägg och repliker gav inte ledamöterna tillräckligt med tid.
Efter drygt två timmar kunde man gå till beslut.

Det blev kommunstyrelsens förslag som klubbades igenom.

Inför kommunfullmäktiges sammanträde beslöt presidiet att talartiden skulle begränsas. Detta för att undvika en utdragen debatt. Under gårdagens sammanträde stod det dock tidigt klart att ledamöterna inte fick tillräckligt med tid för att tala.

Kommunfullmäktiges ordförande Kjell Höglin, s, fick vid flera tillfällen bryskt avbryta ledamöterna. 45 sekunder fick ett inlägg pågå och gränsen för en replik gick vid 15 sekunder. Vid flera tillfällen skrattade ledamöterna. Debatten liknade en parodi.

Allianspartierna trummade på med sitt budskap om att husrivningar och skolnedläggningar ger fel signaler till omvärlden. Ziita Eriksson, m, som övertagit rollen som allianspartiernas talesperson, avslöjade att de vill sänka skatten 2010.

– Vi ser ökad befolkning och utveckling istället avveckling. Låt oss satsa på nya boendeformer och nya trivsamma miljöer. Husrivningar skymmer andra satsningar som en centrumutveckling, sa Ziita Eriksson, m.

– S, v och mp lägger ett sparpaket för att lösa problem för stunden, men det löser inte problem på lång sikt, tillade hon.

Kommunstyrelsens ordförande Marie-Louise Dangradt, s, framhöll att kommunens finansiella ställning är god.

– Vad kommunen behöver göra är att anpassa verksamheterna. Allianspartierna säger att de vill satsa, men de berättar inte vad det kostar.

Efter dessa inledande inlägg sprang ledamöterna fram och tillbaka mellan sina platser och talarstolen. Snabbt fram och snabbt tillbaka. Det påminde om en skottväxling i en gangsterfilm.

Raimo Pärssinen, s, riktade in sig på att Alf Persson, m, gjorde helt om i budgetberedningen i höstas.

– Jag tycker att Alf Persson ska komma upp och tala om hur allianspartierna har tänkt sig att finansiera sitt budgetförslag. Du är hjärnan bakom det.

Nedläggningen av Bodås skola ägnades åtskilliga inlägg. Henrik Björkman, c, underströk att en nedläggning är att måla in sig i ett hörn.

– Vi har ingen beredskap om elevtalet stiger igen, sa han.