Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Budgetförslag med små överraskningar

Alliansen i Hofors presenterade sitt budgetförslag på fredagen. Innehållet innebär inga större överraskningar. Ingen skattehöjning. Nej till husrivningar och inga besparingar inom socialnämnden var huvudbudskapen.

När Ziita Eriksson, m, Hans Backman, fp, Henrik Björkman, c, och Rolf Ekström, kd, presenterade budgetförslaget på fredagen var huvuddragen gamla nyheter.

Däremot har man gjort en helomvändning i frågan om Hagaskolan. Den ska inte läggas ned 2011 utan det vill allianspartierna skjuta fram. Henrik Björkman hänvisar till att elevtalet inte sjunker så kraftigt som han först trodde.

– Då är det bättre att vänta med flytten och satsa pengarna på specialpedagoger och högre lärartäthet, säger han.

Dessutom vill man bevara Bodås skola. Antalet elever motiverar inte en nedläggning, anser allianspartierna.

Åtgärderna finansieras genom att skjuta upp satsningen på Hofors centrum och genom att sälja 35 procent av Hoforshus fastighetsbestånd. I paketet ingår Hotell Bergsmannen. Dessutom vill alliansen stoppa Entré ungdom.

Den fråga allianspartierna ägnar störst uppmärksamhet är föga överraskande majoritetens planerade husrivningar.

– Vi tycker att det ger fel signaler att riva hus och satsa på en upprustning av centrum på samma gång, säger Ziita Eriksson.

Åtstramningar hos socialnämnden vill man heller inte genomföra.

– Vi vill inte minska på bemanningen inom äldreomsorgen. Socialnämnden ansvarar för basala verksamheter och vi kan inte spara här, säger Ziita Eriksson.