Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bullervall biter inte på värsta bullret vid dragracingbanan

Den bullervall som ska byggas vid Tierps motorarena kommer inte att hjälpa vid den värsta dragracingklassen.
Beräkning av ljudnivåerna visar att riktvärdena överskrids ett par gånger om året.

Annons

På uppdrag av Tierp Arena har Akustikbyrån beräknat ljudnivåerna. Beräkningarna är gjorda med hänsyn till en bullervall längs dragracingbanans sträckning norrut.

Ljudnivåerna har jämförts med Naturvårdverkets riktvärden. De säger att det vid närliggande bostäder eller fritidshus får var högst 55 decibel A under söndagar och helgdagar samt 60 från måndag till lördag.

Beräkningen visar att samtliga 10-15 närliggande hus utsätts för bullernivåer som överskrider riktvärdena vid körning i kategori 1 - tävlingsklassen Topfuel. Sådana tävlingar blir det 1-2 gånger om året. Rekommendationen från Akustikbyrån är att informera grannar i god tid innan tävlingstillfällena.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Henrik Jokijärvi på kommunen är medveten om överskridandet. Vid en bedömning mot miljöbalken har han satt 90 decibel som gräns vid husfasaderna.

- Det är vad beräkningarna visar. Motiveringen är att riktvärden överskeds under bara några sekunder, säger Henrik Jokijärvi.

Får det bullra också om jag vill starta en fabrik?

– Då rör det sig om daglig verksamhet med andra riktvärden. Den tunga övningstrafiken vid motorbanan får bullra 55 decibel max.

Bland de 21 punkter som kommunstyrelsen angett för att ge grönt ljus enligt miljöbalken ingick att bolaget ska mäta ljudnivåer när verksamheten är igång. Tierp Arena har också begärt att Akustikbyrån ska göra sådana mätningar.