Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Burn after reading

Burn after reading
Regi: Joel och Ethan Coen
Med: George Clooney, Frances McDormand, John Malkovich, Tilda Swinton, Brad Pitt
Filmstaden, Gävle

Bröderna Coen är ju kända för sina smått bisarra filmer, som Fargo och The big Lebowski. Burn after reading ligger inte långt efter på den bisarra skalan.

Det börjar med att analytikern Osbourne Cox, spelad av John Malkovich som ser ut som en äldre version av sig själv, får sparken från sitt jobb på CIA. Eller sparken förresten, han blir omplacerad av CIA för att han har problem med spriten. Men då slutar han naturligtvis heller och spenderar resten av filmen med att bevisa att han har problem med spriten. Men han försöker också skriva sina memoarer och det är de som via hans frus skilsmässoadvokat hamnar i händerna på en personlig tränare, spelad av Brad Pitt som ser ut som en kortklippt version av sig själv i Thelma och Louise, som är vän med en av Obourne Coxs frus älskares älskarinnor. De försöker sen pressa Cox på pengar. Osbourne Coxs frus älskare spelar för övrigt av George Clooney som ser ut som en skäggig version av sig själv.

Lite lagom komplicerat helt enkelt och vid det här laget är de enda som är mer förvirrade än biopubliken förmodligen huvudpersonerna själva.

Fram tills den här punkten är det en ganska långsam och tråkig film. Men sen händer något och då snurrar intrigerna till sig ännu mer. Det är egentligen här filmen börjar och knutarna snurrar både upp sig och in sig ytterligare lite. Folk mördas lite här och var, någon sviker någon annan ytterligare en gång och en otrogen make slår sönder sin hemmabyggda sexmaskin eftersom han inser att hans fru är otrogen även hon. En rysk kulturattaché dyker också upp.

Men till slut kan vi konstatera att, trots allt som hänt, så är det som att det aldrig har existerat.