Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bus eller godis? Primas Halloweenspecial

/

Halloween förknippas ofta med spöken, häxor och pumpor men det är så mycket mer än bara det. Det är en dag då man får vara någon annan och umgås med sina nära och kära. Sen det bästa av allt, man har en anledning till att äta god mat och godis i stora mängder.

Annons

Halloween är en sammandragning av All hallows evening, som i Sverige heter alla helgons afton. I Sverige blandar man ofta ihop Halloween och Alla helgons dag.

Halloween firas alltid den 31 oktober oavsett vilken veckodag det är och Alla helgons dag infaller på lördagen under tiden 31 oktober - 6 november.

Halloween är en gammal skotsk tradition sedan 600-talet, där man firade slutet på sommaren och början på vintern och tog hem boskapen från betesmarkerna.
Man trodde att onda väsen var i farten just denna natt och därför tände man eldar för att skrämma bort dem. Det är såhär traditionen med pumpor med ljus i uppkom.
Andra källor säger att dessa onda väsen blev en anledning för ungdomar att leva rövare för att skrämma bort dem, och klädde därför ut sig så otäckt det kunde.
Traditionen att klä ut sig kom troligen därifrån.

Traditioner spreds under 1800-talet till USA med irländska invandrare, och där utformades det som idag förknippas med ordet Halloween.

Halloween, som det firas i engelskspråkiga länder, lanserades i Sverige 1995. Det har dock inte blivit den kommersiella succé det är i till exempel USA, utan det har generellt bara sträckt sig till pumpor med ljus i.

Mer läsning

Annons