Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busschaufför körde sjuk man till akuten

När en passagerare på buss 41 blev akut sjuk och ambulansen inte kom tog busschauffören Hasse Davidsson saken i egna händer.
Han tvärvände bussen och körde till akuten.
– Det fanns inte på min världskarta att inte göra något, säger han.

LÄS OCKSÅ JENNY WENNBERG: Vem vill inte leva i Hasse Davidsson-samhället.

Det blev ingen vanlig resa för passagerarna på buss 41 som på tisdagseftermiddagen körde från Gävle mot Hofors.

Vid Gustavsbro får busschauffören Hasse Davidsson veta att en ung man på bussen blivit svårt sjuk och går för att se efter. Han är likblek i ansiktet, har tryck över bröstet och stickningar ut i armarna.

Ambulansen larmas men kan inte hitta adressen där bussen befinner sig (Västra Vägen, rondellen vid E16).

– De där jönsarna förstod inte adressen. Men det borde vara ganska klart var det ligger om man har lite lokalkännedom, säger Hasse Davidsson.

När ambulansen inte dyker upp tvekar inte Hasse Davidsson utan tvärvänder i rondellen och kör den fulla bussen, med drygt 50 passagerare, till akutmottagningen i Gävle.

– Det kunde ju vara livshotande. Jag är ingen läkare och det är ju ingen idé och sitta och gissa. Det bästa är att åka dit hjälpen finns.

Killen ramlar nästan ihop när han kliver av bussen. Hasse Davidsson ser till att han kommer in på akuten och får hjälp.

Jennifer Tjernell satt på buss 41 och twittrade om händelsen direkt från bussen: "Busschauffören är en hjälte som kör honom till sjukhuset", skriver hon.

– Jag har aldrig mött en så trevlig busschaufför som honom. Redan när vi klev på bussen så stod han och väntade tills vi hade kommit bort till hållplatsen – även fast vi var sena. Jag hoppas att han fortsätter att vara en vardagshjälte, säger hon.

Själv vill chauffören inte förstora upp sitt agerande.

– Äh, det är bara en vanlig dag på jobbet. Man gör vad man kan och får hoppas att någon hade reagerat likadant om det gällt en själv, säger Hasse Davidsson.

Men en sak kan han inte släppa.

– Man undrar ju hur det gick för den där killen...

LÄS MER:

EFTERLYSNING: Hjälpte du den sjuke mannen?

SOS Alarm: "Ärendet har hanterats normalt"