Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussen utan nattaxa

/

Stortorget, Gävle. Klockan är halv elva, det är lördag kväll och från lägenheterna hörs det ett dunkande av högt spelande musik.

Annons

Torget ser ut som det vanliga torget, ganska dött, ganska grått med en del ungdomar som hänger utanför bion med halvätna popcornlådor i händerna.
Något är inte som det brukar vara, det är något som bryter den gråa tonen. I ena kanten av torget står en rosa buss, Jesusbussen. Det är en buss som står där för oss, för Jesus och för dom som behöver det.
Yaser Feyli sitter i bussen och pratar med de frivilliga busskötarna. Han är nu 24 år och en trogen stammis hos dom och har varit det nästan sedan bussens premiärkväll.
– Jag var en väldigt bråkig ungdom, jag var gängets ledare och var ute och sökte efter bråk, men sen hittade jag hit. Här har dom fått mig att fokusera på andra saker.


Jesusbussen har funnits sen slutet av 2003 och sköts av Pingstkyrkan. Genom att möta unga människor på lördagskvällar, vilket är i sig är en tid då stöd behövs, får unga just det här stödet genom samtal och diskussioner om livet
Under åren har bussen fått nya utseenden. Micael Lahtinen är anställd hos Pingstkyrkan i Gävle och finns där för att ge stöd, svara på frågor och hålla en kommunikation med unga.
– Den förra bussen fick för många tvåor i besiktningen men den som står här nu är köpt i Stockholm, berättar han. Den nuvarande bussen, som nu är graffitimålad i allt från rosa till orange färger, fick en make-over av några ungdomar under en regnig dag vilket ledde till ett mindre önskat resultat. En Jesus med en tumme upp och en text där det stod Jesusbussen skulle pryda hela utsidan, resultatet blev detsamma fast något smetigare.


Det blir som små grupper av ungdomar på torget under kvällen, tjejer med tunna strumpbyxor och killar med cigaretter i händerna. En kille vågar sig fram för att ta en macka, efter honom smyger sig resten av gänget med. Samtidigt som mackorna delas ut kommer det fram några frågor till Jesusbussens frivilliga.
– Tror du på Jesus? Varför gör du det?
Frågorna blir lugnt besvarade och efter att gänget har dragit sig ner mot McDonalds säger en frivillig Jesusbuss-jobbare att dom var nya.
– Det är roligt när det kommer ett nytt gäng. Vi brukar ha koll på vilka som är vilka, men dom här var nya.


Det går åt 100 – 150 mackor till hungriga och nyfikna människor under en lördagskväll. Många mackor ska smöras, och förberedelserna är många. Redan klockan två hämtas brödet upp och det är sponsrat av ett bageri. Mackor bres sedan av Pingstkyrkans frivilliga, bussen hämtas upp och vid tio på kvällen kommer Jesusbussen till sin vanliga plats på torget. Hemfärden börjar när klockan närmar sig ett. Om inte vädret sviker förstås, då stannar bussen hemma.
– Vi vill skapa en fräsch bild av kyrkan och samtidigt få en god relation till dagens ungdomar. Det ger så mycket för oss, både för kyrkan och för oss själva, så det är absolut värt det. Vi ger och vi får. När man kommer hem på kvällen somnar man alltid med ett leende, säger Micael Lahtinen.


Nu när torget är under ombyggnad finns Jesusbussen på Rådhustorget istället, vilket enligt Micael Lahtinen inte ska vara ett sämre ställe.
– Jag tror att det kommer komma ännu mer folk. Vid Rådhustorget är det som en passage där alla går förbi, det går helt enkelt inte att missa oss.

Mer läsning

Annons