Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busslinjer i Sandviken hotas av indragning

Minst en busslinje i Sandviken kan komma att dras in. På flera andra linjer kan det bli minskad turtäthet när tillväxtnämnden nu allt mer desperat jagar besparingar.


Gårdagens beslut om trafikbeställning blev uppskjutet eftersom det fortfarande fattas miljonbelopp till trafiken.

Från att ha planerat för utökad kollektivtrafik har tillväxtnämnden i Sandviken inom loppet av ett par månader gått till att diskutera stora nedskärningar i trafiken.

Orsaken är dels att utfallet av X-Trafiks stora tioårsupphandling blev sämre för Sandvikens del än vad de första glädjerapporterna tydde på, dels på en chockhöjning av kostnaderna för gymnasieelevernas skolkort.

För andra mötet i följd tvingades tillväxtnämnden i går skjuta upp 2009 års trafikbeställning eftersom det fattas stora belopp till trafiken. Som läget är för dagen kan det bli nödvändigt med nedskärningar motsvarande närmare 3 miljoner kronor.

Ett tidigare lagt tjänstemannaförslag innebär nedläggning av linje 17 till Jernvallen-Säljan-Björksätra samt minskad turtäthet på de övriga tre tätortslinjerna.

– Men det är inte direkt aktuellt i dag. Nu tittar vi på alla möjliga alternativ, säger ordföranden Jimmy Rödlund, s.

– Jag förstår kritiken. Men nu är det så att vi har ansvaret för trafiken och det är inom det området vi måste hantera de ökade kostnaderna.

Redan i nästa vecka träffas representanter för tillväxtnämnden och skolan för att diskutera konsekvenserna av de chockhöjda kostnaderna för skolkorten. Därefter läggs ett nytt förslag från de berörda tjänstemännen innan tillväxtnämndens beredning på delegation gör trafikbeställning för nästa år med en eventuellt kraftigt minskad busstrafik.

– Det vore i så fall jättetråkigt eftersom vi har en bra kollektivtrafik och ett ökat resande, säger Jimmy Rödlund,