Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Butik i Gävle säljer köttfärs som inte går att spåra – "Vi vet inte ens vilket djurslag det är"

En butik i Gävle har sålt köttfärs som inte har någon ursprungsmärkning till flera restauranger i Gävle och Sandviken.
– Vi vet inte vad det är för kött eller ens vilket djurslag det är, säger Patrik Gustavsson, tillfördnad miljöchef i Gävle.
Nu ska Gävle kommun åtalsanmäla företaget.

LÄS MER: Omärkta köttfärsen såldes till restauranger i Gävle och Sandviken – här är charkbutikens förklaring

När Gävle kommuns miljöinspektörer 19 oktober gjorde en oanmäld inspektion i en butik i Gävle hittade de flera hundra kilo köttfärs i butikens frys som helt eller delvis saknade märkning.

Köttfärsen hade ingen information om vare sig ursprung, fetthalt eller förvaringsanvisningar.

Enligt butiksföreträdaren hade färsen malts i butiken och köpts in från en av företagets leverantörer. Men butiksföreträdaren kunde inte visa upp någon dokumentation som styrkte köttets ursprung.

Inte heller köttfärsen som såldes i den manuella köttdisken i butiken hade någon ursprungsmärkning.

LÄS OCKSÅ: Blev matförgiftad av Princess smörgåstårta – "Jag trodde att jag skulle dö"

Totalt hittade kontrollanterna 360 kilo omärkt köttfärs i frysen. Varav 300 kilo helt saknade märkning och 60 kilo endast hade en datummärkning för när köttet maldes.

Enligt butiksföreträdaren har den omärkta köttfärsen sålts till flera restauranger i Gävle och Sandviken och direkt till kunder vid den manuella köttdisken i butiken.

Men det finns ingen dokumentation som styrker uppgifterna från butiken om vilka de sålt köttet till. Det finns heller ingen dokumentation som styrker butikens uppgifter om köttets ursprung.

LÄS OCKSÅ: Bättre kontroll på livsmedel

Direkt vid inspektionen förbjöds butiken att släppa ut mer köttfärs på marknaden. De fick också ett krav på sig att återkalla all köttfärs som har malts i butiken och sålts vidare från 1 september och framåt.

När kontrollanterna dagen efter gjorde en uppföljande kontroll hade butiken lyckats återkalla 40 kilo köttfärs från två restauranger, en i Gävle och en i Sandviken.

Men butiken kunde fortfarande inte bevisa var köttet kom ifrån – vilket ledde till att kontrollanterna beslutade att beslagta all köttfärs, 400 kilo totalt.

Just nu utreder miljöinspektörerna vid samhällsbyggnadsförvaltningen all försäljning av köttfärs som skett från butiken från 1 augusti fram till i dag.

– När vi hittade de 400 kilona ville vi kontrollera om det här har pågått under en längre tid, säger Patrik Gustavsson.

Men hittills har kommunen inte kunnat reda ut köttets ursprung. Nu tänker Gävle kommun anmäla butiken för brott mot livsmedelslagen.

– Vi kommer att åtalsanmäla det här. De har begått ett brott. Vi jobbar på anmälan just nu och kommer att skicka den under de närmaste dagarna, säger Patrik Gustavsson.

I slutändan handlar det om konsumenternas säkerhet enligt Patrik Gustavsson.

– Just när det gäller nötkött finns det tydliga rutiner för kontroller när det gäller salmonella. Det här köttet vet vi inte om det har kontrollerats.

Vid miljöinspektörernas senaste besök i butiken konstaterades det att butiken hade fixat tillräcklig märkning av köttfärsen som de säljer direkt till kund i butik – varpå förbudet att sälja till slutkund i butik hävdes.

Men butiken är fortfarande förbjuden att sälja livsmedel till restauranger och andra livsmedelsföretag.

Övriga kontroller som har gjorts av inspektörerna visade inte på några fel.