Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Butiksrån ger sällan stort byte

Åtta butiker har rånats hittills i år.
Men bytet från butiksrån gör oftast inte rånarna rika.
Från Konsum Enen fick de inte med sig en krona.

Polisen har ännu inte några spår efter de två män med rånarluva som under måndagskvällen försökte råna Konsum Enen i Sandviken. De sprang in, tog sig direkt till kassorna och hotade kassabiträdet.

– Öppna kassalådan annars skjuter vi! ska rånarna ha skrikit, enligt vittnen.

Polisen vet att de flydde västerut när de rundat hörnet om Enen, men efter det slutar spåren.

– Vi vill gärna ha information och tips om flyktvägen, säger Per Sjöberg vid polisen.

Männen hade pistolliknande beväpning, mörk klädsel och rånarluvor.

– Det handlar om yngre män, men det kan vara allt från 15 år och uppåt.

– Nej, vi har förstås tittat på det. Men beskrivningen på gärningsmännen stämmer inte, inte heller beväpningen. Men vi måste hålla alla dörrar öppna.

Enligt statistik från polisen har det hittills i år varit åtta stycken rån mot butiker i Gästrikland, och i hälften av dem har något slags skjutvapen förekommit.

Men rån mot butiker är inte en lönsam brottslighet. Från Konsum Enen fick rånarna inte med sig en krona, efter att ha skrämts iväg från brottsplatsen.

– Det finns en väl uppbyggd säkerhet och möjligheten att få med sig en större summa pengar är liten, säger Jens Volden, som är affärsområdeschef för Konsum.

Bland andra uppmärksammade rån där bytet har varit skralt, märks rånet mot Bingohallen (högst 2 000 kronor), rånet mot en frisersalong på Brynäs (1 500 kronor), rånet mot Daisy’s i Sandviken (ett par hundralappar) och Konsum i Norrsundet (850 kronor). Vid rånet mot Svennes närbutik på Brynäs tidigare i höstas fick rånaren inte heller med sig några pengar.

Jens Volden tillsammans med säkerhetsansvarige Kjell Bjuhr var under måndagsmorgonen på plats för att träffa personalen, som skakats av upplevelsen.

Även övrig personal i butiken kände sig hotade av situationen. Företagshälsovården kopplades in direkt.

– Jag kom precis tillbaka från en så kallad debriefing, och vi ska fortsätta att följa upp det, nästa gång ett möte på torsdag, säger Annbritt Sundin, arbetsmiljökonsult vid Gävlehälsan.

Personalen fick rådet att inte tala med media. Vid sådana här händelser har Konsum på förhand utarbetade riktlinjer att arbeta efter.

– Konsum har ett program som de följer efter våld eller hot om våld mot personalen. Det finns inarbetade rutiner och de är duktiga på att ta hand om personalen, säger Annbritt Sundin.

Tips till polisen kan lämnas på nummer 070-2380107.