Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygdemarks bilder lyfter landet

Annons

Från luften kan man se de sammanhang som vi skapar – byar och vägar, städer, gator, torg och kyrkor. Man upptäcker människan som social varelse. I bilder kan man se hur samhällen förändras över tiden.

Ovanifrån kan man också få syn på magin i den värld som omger människan. Skogarnas täta väv mot människans lilla boning; älvar som vi själva tvingat att ta sig märkliga turer; åkrarna med deras snörräta plograder; stränder som vi belamrat med våra industrikonstruktioner – och de avsnitt som blir över intar vi med solstolar och bilar.

Två utställningar med flygfotografier visar Länsmuseet i vinter. Den ena består av Lars Bygdemarks Sverige-bilder. Den andra av bilder med lokala och regionala motiv från AB Flygtrafik. Perspektivet förenar dem. Annars är de mycket olika.

Hos Bygdemark – den erfarne fotografen vars bilder vi tidigare sett eftersom han arbetade på Lantmäteriet i många år – vecklar Sverige ut sig som en förunderlig och underbar värld. Ljus spelar i skogsväven och gör den vänligt hemlighetsfull. Strandlinjen är ofta skarp som hade någon målat dit den. Odlingar brer ut sig på fotona som vore de textila konstverk. Bergen höjer sig med kraftfull svärta ur det lappländska snölandskapet. Öar glittrar måleriskt i hav och sjö.

Bygdemark har utvecklat sitt flygfoto till ren konst. Man följer honom på en resa över hela landet och den böljar, från närstudier av strandliv till höjdbilder av kustlinjen. Det är vackert och magiskt.

Aktiebolaget Flygfoto har inte haft några konstnärliga ambitioner, det syns. Men varit metodiska i sin fotografering. Där finns bilder från regionens städer tagna under femtio år. Vissa av dem är så gjorda att man kan jämföra motivet (kvarteret, torget) över decennierna.

Det är roligt att gå där och titta och förvånas. Upptäcka att det ofta är svårt att känna igen sig, så mycket har förändrats. Se på Brynäs – det är väl nästan bara Brynässkolan som stått pall mot rivningsivrarna. Se på Slottstorget eller Söder och upptäck skillnaden.