Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg Tolvfors logistikpark nu!

Gävle är på god väg att ta tillbaka positionen som en av Sveriges ledande sjöfarts- och handelsstäder.

 I Gävle finns Ostkustens största containerhamn, Sveriges fjärde största petroleumhamn och en omfattande bulkhantering. En LNG-terminal är på planeringsstadiet.

Sammantaget skapar detta goda förutsättningar och konkurrenskraft för regionens företag och medborgare, då effektiva transport- och logistiklösningar ofta är en viktig pusselbit i värdekedjan.

 I ett läge när Stockholms hamnar stänger containerterminalen i Värtahamnen samt Loudden och Bergs hamnar stänger ner petroleumterminalerna, ser vi stora möjligheter för framtiden att ytterligare stärka regionens position som logistiknav.

 Nu är rätt läge att ta hem miljardinvesteringen som genomförts i och runt hamnen och ta nästa steg. I dag har vi i en bredare och djupare inseglingsränna, utbyggd infrastruktur i kajer, nya moderna magasin samtidigt som elektrifiering av järnvägen till hamnen invigs 2019.

 För att erhålla företagsetableringar till Gävle, krävs detaljplanelagd och färdigterraserad mark, så att verksamheten kan starta upp inom 6–12 månader.

 Vi har rätt läge i Tolvfors. Ta tillfället nu, när Räddningstjänsten och Gästrike Återvinnare planerar flytt till E4.

 Det som gör Tolvforsskogen aktuell, är den framtida omdragningen av Ostkust- och Norra stambanan, och behovet av citynära bostäder. Planer finns dessutom att flytta godsbangården på Näringen och persontågsbangården i centrala Gävle till Tolvforsområdet. Småindustriområdet Näringen och området vid centralstationen kan då planeras för bostäder som förtätar staden samt ger citynära boende.

 I området kommer då tre järnvägar (Ostkust-, Bergslags- och Norra Stambanan) och två Europavägar (E4 och E16) att mötas. Området finns 15 minuter från Gävle Hamn och Gävle Flygplats. Gävle Norr Tolvfors Logistikpark förbinder därmed de fyra transportsystemen; sjö, järnväg, bil och flyg.

 En timmes resa söderut finns dessutom storflygplatsen Arlanda Airport.

 Området som är cirka 500 hektar stort är särskilt lämpligt för import- och e-handelslager, utomhuslager, truckstops, monteringshallar (3pl och 4pl), verkstäder, bussgarage, mindre industriföretag och terminaler för lastbilar. Tolvfors bör även utgöra terminal för citylogistiken i Gävle.

Tolvfors kompletterar Rosersberg Logistikcentrum i Sigtuna Kommun på ett förträffligt sätt, genom att Gävle Hamn och Tolvfors kan tillgodose införsel av varor till det snabbväxande huvudstadsområdet.

 Området ligger nära Högskolan och Teknikparken. Där finns GIS-teknologin som gör Gävle till Europas GIS-huvudstad. GIS öppnar upp stora möjligheter inom bl.a. ruttoptimering vilket effektiviserar transporter och miljö.

 Nu krävs handling och en färdplan mot första spadtaget!

Anders Franck

MellanSveriges LogistikNav

Mellansvenska Handelskammaren

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel