Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg ut fjärrvärmen i stället för vindkraften

Varför inte i stället bygga ut fjärrvärmenätet så att fler får glädje av den billiga och bekväma fjärr- värmen? skriver Björn Frankson (M) med anledning av det planerade bygget av vindkraftverk.

Annons

I gårdagens Arbetar- bladet och GD finns ett meddelande om samrådsmöte angående byggandet av tio vindkraftverk i Trödje. Vilken dag detta möte ska äga rum framgår inte men troligen någon gång under november klockan 18–20 i Trödje klubblokal.

I måndags tog Gävle kommunfullmäktige beslut om borgen på 36 miljoner kronor för en investering i tre vindkraftverk, två i Järbo och ett i Lingbo.

Alla de 13 enheterna ska byggas av samma bolag, Samkraft AB, där Gävle Energi och Bionär äger andelar så att Gävle kommun via dem är den största ägaren. Det märkliga är att bygget av ytterligare tio vindkraftverk inte anmäldes på kommunfullmäktigemötet men det var kanske så att ingen visste om detta? I fullmäktige sitter flera styrelseledamöter i både Stadshus AB och Gävle Energi AB. Ärendet med de tio verken borde ju ha diskuterats i dessa styrelser. Det är något lurt här! Jämför med grodorna i vattnet som steg för steg stiger i temperatur. Här är steg 1 bildandet av Samkraft med insats av ett mindre aktiekapital, steg 2 är att lämna borgen om 36 miljoner kronor och ett framtida steg 3 med en borgen om 91 miljoner kronor. Vad blir steg 4?

Det står också i handlingarna att bankerna vill ha projekt i storleksordningen 100–200 miljoner kronor för att ställa upp med finansiering och därför måste kommunen gå in med borgen. Men det är väl ett sådant stort projekt det nu är fråga om? Så bankernas tveksamhet måste nog bero på att de bedömer lönsamheten som tveksam i dessa vindkraftverk.

I Gävle kommuns direktiv till Stadshus AB och Gävle Energi AB står det att vi ska samarbeta med övriga kommuner i fråga om vindkraft. Men det står inte att projekten ska vara lönsamma. Detta förutsättes vara självklart.

I dag kan vi dessutom läsa om hur Södra Skogsägarna ska satsa på över 300 vindkraftverk i södra Sverige tillsammans med ett norskt företag. Kostnad cirka 10 000 miljoner kronor. Och i Gävle kommufullmäktige stod en ledamot upp och sa att vi – Gävle kommun – ska gå i täten för vindkraftens utveckling i Sverige nu när den är i sin linda och därför ska vi investera i dessa tre vindkreftverk.

Avlägset belägna i Järbo och Lingbo som får till följd höga anslutningskostnader till nätet! Vindkraften utvecklas säkert i Sverige utan Gävle Energis insatser och det framgick också av vad en ledande socialdemokrat sa i fullmäktige – ”det finns tusentals människor och företag som vill investera i vindkraft i Sverige”.

ledamot i Gävle kommunfullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen

Mer läsning

Annons