Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggavtalet är klart - men vem vann?

Fred råder åter mellan parterna i byggbranschen. Fast lördagens nya byggavtal fick ingen av dem att klappa sig för bröstet.

Annons

Vid 13-tiden svarade fackförbundet Byggnads ja till det andra medlarbudet. Det första budet ratade man för knappt två veckor sedan, medan arbetsgivarna i Sveriges Byggindustrier redan då tackade ja.

Sedan avtalen löpt ut den 31 mars varslade Byggnads om strejk för över 3 300 byggnadsarbetare från den 15 april.Parterna tecknade treåriga avtal 2007. Byggnads utnyttjade tidigt i höstas möjligheten att säga upp dessa tre avtal det sista året.
I det läget var byggbranschen fortfarande het.

– Ja, det är klart att vi då inte hade den bilden framför oss. Så är det ju, svarar Byggnads ordförande Hans Tilly.
– Å andra sidan är frågan om att få ordning och förenkling minst lika viktig i dagens lågkonjunktur.


– Det blev väl ett myrsteg framåt trots allt, tycker Hans Tilly.
Överenskommelsen innebär att byggnadsarbetarna ska få större personalutrymmen och bättre faciliteter i byggbodarna.


Gemensamma arbetsgrupper ska dels försöka ta fram nya ackordslistor, dels enklare och redigare avtal. Facket vill ha ett enda byggavtal.
– Den arbetsgruppen sätter båda parter stor förhoppning till. Men mot bakgrund att vi suttit och snackat i sex månader utan att komma någonstans, är det svårt att känna ett jättestort hopp om att nå fram, säger Byggindustriernas förhandlingschef Mats Åkerlind till TT.Jämfört med överenskommelsen från 2007 är det ingen skillnad i löneökningar i den nya ettåriga uppgörelsen. För 2009 blir det 3:40 kronor mer i timmen. Ackordsavtalen kvarstår också.


Mats Åkerlind menar att arbetsgivarna inte hade mycket att sätta emot när facket varslade om stridsåtgärder. I en kristid som denna gällde det bara att få slut på konflikten så fort som möjligt.
– Det är inte så att man gör baklängesvolter och jublar precis. Men under rådande förutsättningar hade vi inget annat val än att skriva under, säger han.

Mer läsning

Annons