Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggbranschens fel drabbar hushållen

I Sverige har upp emot 20 000 småhus byggts med så kallade enstegstätade fasader. Det är en typ av fasad som innebär risk för mögel i väggkonstruktionen. Många sådana fall har uppdagats de senaste åren.
Trots det fortsätter byggbranschen att bygga hus med enstegstätade fasader och kan dessutom ta betalt igen om/när det behövs reparation senare.

Att ingen satt stopp för byggmetoden är ett svek mot de många, ofta unga, familjer som lånar stora summor till det som skulle ha blivit deras drömhus. I tron att de har juridiken på sin sida när de tecknat en byggfelsförsäkring har de känt sig trygga i affären. Många har dock tvingats inse att de två bolag som tecknar försäkringen inte ersätter den här typen av fel. Argumentet är att enstegstätade fasader ska ses som ett utvecklingsfel och för det kan entreprenören som byggt huset inte lastas Konsumenten får själv ta kostnaden för en ny fasad, vilket handlar om hundratusentals kronor.

Villaägarnas Riksförbund kräver i ett brev till bostadsminister Stefan Attefall åtgärder mot fasadproblemen. Förbundet vill att byggfelsförsäkringen reformeras så att den också omfattar den här typen av byggfel. Dessutom bör de som har hus med enstegstätad fasad få ett större ROT-avdrag, upp till 500 000 kronor, som ett stöd för de kostnader hushållen tvingas ta. Vi ser också behovet av en byggfelsfond för ombyggnader av småhus med enstegstätade fasader. I fonden bör byggbranschen,försäkringsbranschen och staten finnas med och den skulle fungera som ett alternativ till långdragna rättsprocesser.

Villaägarna kräver att regeringen sätter stopp för möjligheten att bygga fel utan ansvar.

Håkan Lindén
Regionchef,
Villaägarnas Riksförbund