Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggen på Gävle Strand skjuts upp

Finanskrisen har medverkat till att bostadsbolagen skjuter upp starten på försäljningarna av lägenheter inför nästa bygg­etapp vid Gävle Strand.
– De väntar till i början av nästa år. Det är ingen idé att gå ut nu före jul, säger Göran Valtonen, kommunens projektledare.

Inget av de inblandade bostads- och byggföretagen har dock kastat in handduken, konstaterar han.

Tanken var att företagen skulle börja sälja bostadsrätter under hösten.

Ett av företagen, Lupinen, har dock meddelat att man planerar att lägga ut lägenheterna till försäljning inom ett par veckor.

Lupinen är den minsta aktören i den kommande etappen, med sex radhus och ett fyravåningshus med 18 lägenheter.

– Jag vill inte kommentera nu, men gärna lite senare när vi rätat ut en del frågetecken, säger Lasse Andersson, Lupinens ägare.

Kommunen har skrivit mark- överlåtelseavtal med HSB, Skanska och Lupinen. Bostadsföretagen Din Bostad, Diös och Gavlegårdarna har också muntligen visat intresse för att vara med i Gävle Strands nästa etapp.

Göran Valtonen tror att Din Bostad kan tänkas börja bygga cirka 80 lägenheter nästa höst medan Diös och Gavlegårdarna väntar till efter 2009.

HSB Gävleborgs vd Sten Halseth räknar med att sätta igång bygget när drygt hälften av 80-talet planerade lägenheter har reserverats av intresserade köpare.

– Vi räknar med att tillkännage projektet under första kvartalet nästa år. Vi får se hur många som är intresserade. Efter det tar vi ställning till om vi sätter igång eller inte, säger Sten Halseth.

– Glädjande är att det är ganska många som är intresserade av att ta del av materialet om projektet, säger han.

I september 2009 planeras inflyttning i kvarteret Grand i hörnet av Ruddammsgatan och Norra Centralgatan i Gävle.

Än så länge är 28 av de 65 lägenheterna osålda.

Under de senaste två månaderna har det varit stiltje i försäljningen.

Kanske har ett par lägenheter sålts, tror Sten Halseth som konstaterar att det trots allt är lång tid kvar innan kvarteret Grand är klart för inflyttning.

Bland de osålda lägenheterna finns både tvåor, någon mindre etta och större lägenheter, bland annat en femrummare för 3,5 miljoner kronor.