Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnader på Skogskyrkogården får inte rivas

De tre ekonomibyggnaderna på Skogskyrkogården får inte rivas och det är osäkert om kyrkan har råd att renovera dem.
– Vi vet inte riktigt vad vi ska göra med byggnaderna. Vi har ingen användning för dem, säger kyrkogårdschefen Patrik Blomberg.

De tre ekonomibyggnaderna på Skogskyrkogården som kyrkan vill riva kommer att stå kvar. Regeringsrätten beviljade inte prövningstillstånd och därmed står kammarrättens dom fast. Byggnaderna har stått tomma sedan 2001, tidigare rymde de personalmatsal, förråd, garage och omklädningsrum.

– Taket har ramlat in och det är fuktskador. Byggnaden är utdömd av Arbetsmiljöverket. Vi byggde nya ekonomibyggnader 2001, det var därför som vi ansökte om att få riva dem, säger Patrik Blomberg, tillförordnad kyrkogårdschef.

Samfälligheten fick rätt hos länsrätten men länsstyrelsen överklagade till kammarrätten som gick på länsstyrelsens linje. Regeringsrätten är sista instansen.

– Att rusta dem för att kunna bedriva verksamhet i dem blir nog för kostsamt, förut hade vi en driftskostnad på 400 000 kronor per år för dem. Vi får ta en diskussion med länsstyrelsen om vad som måste göras.

Byggnaderna är från 1964 och ritades av arkitekten Bernt Nyberg, som är bördig från Ockelbo.

– Hus måste inte ha en användning på en gång för att de ska få vara kvar. Vore det så skulle vi ha ett väldigt fattigt samhälle där saker och ting försvann så fort de blev utan användning. Men placeringen på kyrkogården gör det förstås svårt att få in annan verksamhet än det som har med kyrkogården att göra, säger Hans-Erik Hansson, byggnadsantikvarie på länsstyrelsen.

Kyrkan kan ansöka om kyrkoantikvarisk ersättning, ett bidrag som funnits i åtta år, sedan kyrkan och staten skildes åt. Det är ett ersättningssystem från svenska staten till Svenska kyrkan för att de förvaltar ett stort kulturarv och ska hjälpa kyrkan att kunna hantera kulturhistoriska merkostnader för sin fastighetsförvaltning. Det är möjligt att få upp till 90 procent av kostnaderna täckta med bidrag.

– De här byggnaderna har höga kulturhistoriska värden. De har ett formspråk och materialval som är typiska för sin tid och arkitekten är känd. Nu måste vi naturligtvis ha ett möte med samfälligheten för att resonera om det här.