Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggspurt mot matchstart

Sedan byggstarten i april förra året har Byggtec jobbat febrilt med den nya arenan Gavlehov. Arbetarbladet får en exklusiv visning av bygget som har en budget på 140 miljoner kronor. Allt ska vara klart till norrlandsderbyt 20 maj.
– Vi jobbade under hela semestern för att hinna med grundläggningen, säger Tommy Rickardt, platschef.

Efter att jag blivit utrustad med skyddshjälm och reflexväst tar platschef Tommy Rickardt mig runt på arbetsplatsen. Sedan byggplatsen etablerades har Byggtec haft cirka 60 personer i arbete med produktionen. Grundläggningen ställde stora krav på byggarna och hela semestern förra året blev inställd för de som utförde mark och betongjobben.

– Det var lite knepiga markförhållanden. Vi hade räknat med att det skulle gå åt 1 500 kubikmeter betong. Vi hamnade på 2 700 i stället, berättar Tommy Rickardt.

Betongplattor och plintar utgör grunderna för de fyra byggnaderna. Huskropparna och de två gavelläktarna består av prefabricerade betongelement som monterats på plats. Fotbollsplanen är anlagd direkt på marken och är cirka en meter djup, bestående av olika gruslager i olika dimensioner. I det översta lagret ligger även värmeslingor. Hela planen är inmätt med laser för att få till avrinning och dränering.

Innan vi går ut genom spelarutgången och känner på arenaatmosfären tar vi en tur genom huvudbyggnaden.

– Här i byggnad ett som den heter finns spelarutrymmen, Gefle IF:s kansli och pressutrymmen. Vi är i stort sett klara med den här byggnaden, säger Tommy.

I många av utrymmena går färgerna i Gefle IF:s blåvita färgtoner och allt är väldigt ljust och luftigt. Två trappor upp finns pressläktaren med god sikt över hela arenan.

Vi tar oss ut på fotbollsplanen. Inramningen av arenan som kommer rymma 6 300 åskådare känns mäktig. Tommy berättar att under hela byggtiden har det varit väldigt få tillbud. Trots många höghöjdsjobb och tunga moment har det bara skett två, och de ledde inte till sjukvårdsåtgärder. Varje vecka genomförs skyddsronder.

– Vi är inne i en intensiv period nu. I början av april ska stolar börja monteras och samtidigt kommer konstgräset läggas, säger han.

När gräset är lagt ska det besiktigas av internationella fotbollsförbundet FIFA och därefter ska hela arenan byggbesiktigas före matchstart 20 maj.

– Jag är otroligt stolt över alla medarbetare som är med här. Såväl mina egna anställda som alla underentreprenörer. De gör ett otroligt bra jobb. Och jag tror att GIF mot GIF blir kul! Jag har själv köpt biljett och Gävles killar blir nog svåra att ta. De kommer få pepp av den här arenan, avslutar Tommy Rickardt.