Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggstopp med rödgrön politik

Annons

Inför söndagens val har Carina Blank (S) och tre andra rödgröna kommunalråd lovat ökat bostadsbyggande. Senast 2016 ska antalet påbörjade bostäder i landet vara 40 000. Minst hälften av dessa ska vara hyresrätter. Redan att lova att bygga ett visst antal bostäder andas planekonomi . Kristdemokraterna och alliansens politik syftar till att få en bättre fungerande konkurrens på byggmarknaden och att det måste bli mer attraktivt att äga och förvalta hyresfastigheter.Vi har lagt en första grund för detta genom reformeringen av hyressättningsystemet. Det behöver byggas betydligt fler bostäder i Sverige än vad det gjorts det senaste 20 åren. För att få bukt med bostadsbristen behövs det 40 000-45 000 nya bostäder varje år fram till 2020.
Bostadsbyggandet håller nu på att hämta sig ordentligt från finanskrisen. Glädjande nog tror kommunerna enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät att det påbörjas 40 000 bostäder nästa år. Första halvåret 2010 ökade byggandet av lägenheter i flerbostadshus med nästan 100 procent jämfört med förra året.
Vi har infört ägarlägenheter (radhus på höjden), vi har tillsammans med bostadsmarknadens parter reformerat de kommunala bostadsbolagens regelverk för att få en rättvis konkurrens mellan kommunala och privata fastighetsägare samt återupprättat bruksvärdessystemet. Under nästa mandatperiod vill vi fortsätta arbetet med att utveckla hyresrätten och införa ägarlägenheter i det befintliga beståndet.
Enligt våra beräkningar räcker de 500 miljonerna i subventioner, som de rödgröna nu går till val på att återinföra, till strax över 4 000 hyresrätter nästa år om man utgår från hur subventionerna fungerade fram till 2007. Till en kostnad av 500 miljoner för skattebetalarna riskerar en rödgrön politik upp till 2 500 hyresrätter färre byggda lägenheter nästa år.Det är en oansvarig politik och leder inte till fler bostäder till rimliga hyror.
Vår politik går ut på att förbättra hur bostadsmarknaden fungerar och att stödja barnfamiljer och pensionärer med högre bostadsbidrag. Vi kristdemokrater skapar långsiktigt förbättrade villkor genom att avveckla snedvridande och kostnadsdrivande subventioner. En politik framåt!
Lennart Sjögren (kd)
Lili André (kd)
Lennart Ahlenius (kd)

Mer läsning

Annons