Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byns stolthet, ”Idol”-Alice

/

Hon är den lilla tjejen med den stora rösten. Precis så beskrivs Alice Svensson av både Idoljuryn och sina kompisar. Hon är en av årets tio slutliga ”Idol”-deltagare som valdes ut av det som från början var uppemot 10 000 sökande.

Annons

Jag träffar Alice vid ett litet fik i Stockholm. Hon är liten och nätt som en docka men hon är beviset på att storleken inte har någon betydelse. Hela kroppsspråket utstrålar en kraft och en längtan. Den här tjejen vet vad hon vill och tänker inte sluta förrän hon bevisat vad hon går för.
Alice drar lugnt och sansat handen genom sitt hår och får det att se ut som om hon inte gjort annat än blivit intervjuad i hela sitt liv. Trots att hon bara är 17 år så har hon medverkat i ett flertal talangjakter genom åren bland annat tillsammans med sin motståndare i ”Idol”, Anna Bergendahl.
– Musiken har alltid varit en del av mitt liv, berättar Alice och flyttar sig närmare fönstret.
– Jag stod på scenen för första gången som sexåring och sedan dess har allting bara rullat på. Jag började sjunga i kör och när jag var elva år så började jag sjunga på fritidsgården Helges vilket hjälpte mig väldigt mycket, fortsätter hon.
– När jag var tolv så kom jag med i TV 4:s ”Super Troupers”, vilket var en otroligt stor grej då. Av tusentals sökande var jag en av 24 och slutade som trea.

2005 blev Alice en av medlemmarna i popgruppen Popcorn och turnerade Sverige runt i nio månader. Efter det fortsatte hon att sjunga och tävla så mycket som det bara gick. Allt för att få så mycket erfarenheter och uppträda så mycket som möjligt.
– Och se var det har tagit mig, idag är jag en av de tio bästa i ”Idol”. Allting handlar om att hitta sig själv inom musiken och kunna vara självkritisk vilket mina tidigare erfarenheter har hjälpt mig med och det är jag tacksam för.

Medan Alice berättar om sin musik går några barn förbi och tittar extra länge på oss genom fönstret.
Det tar en stund för mig att förstå varför deras blickar är vända hit men så slår det mig, de tittar ju på ”Idol-Alice”. När jag säger ”Idol-Alice” så skrattar hon till och säger att det är konstigt att höra någon säga det.
– Visst är det positivt eftersom det visar hur långt man har tagit sig i tävlingen men jag föredrar att se mig själv som Alice Svensson, säger hon och fortsätter le.
– Och jag vill helst inte bli jämförd med någon annan. Jag är precis som alla andra, unik på mitt eget sätt och försöker inte efterlikna någon.

Jag frågar Alice hur det känns att vara ifrån familjen, vännerna och skolan och jag får till svar att hon saknar alla där hemma men att de hörs på telefon varje dag. Skolan och läxor får vänta en stund säger hon och ser nöjd ut. Dessutom bildar hon en egen liten familj här tillsammans med de andra ”Idol”- deltagarna som blivit väldigt tighta under de senaste veckorna.
– Vi gör allting tillsammans, äter, tränar, umgås och stöttar varandra. Vi lever vårt eget liv men spenderar mycket tid tillsammans. Ingen av oss vet hur länge vi kommer att vara kvar och det är det som får en att ta vara på varje minut.
– Det här är min stora chans, det är nu eller aldrig, säger hon och vänder sig mot mig.
Det finns en glöd i hennes ögon som får henne att förstå hur mycket hon vill det här.
Ute börjar det att skymma och Alice går tillbaka till sitt nuvarande hem på ett hotell vid Stureplan i Stockholm.

Innan vi skiljs åt så frågar jag Alice om hon ångrar något under sin ”Idol”-tid. Hon svarar att hon inte gör det.
– Det här är den lyckligaste tiden i mitt liv och jag får äntligen leva upp till mitt motto: If you dream it, you can do it.
Jag har fått en chans som miljontals andra drömmer om och det gäller verkligen att ta vara på den.

Mer läsning

Annons