Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt majoritet!

Enligt Marina Alfredsson-Bror (C) är förklaringen till att Gävle kommun så ofta prioriterar fel att ett parti har styrt för länge.

Annons

Vi som har politiska uppdrag har ofta olika anledningar till att vi engagerar oss i samhällsfrågor. Wanja Lundby-Wedin och andra fackföreningsaktiva i Socialdemokraterna verkar främst ha det månatliga arvodet som drivkraft men för egen del år jag mitt engagemang för att jag vill förbättra livsvillkoren för dem som är svagast i samhället.

Jag har under hösten uppmärksammat de kraftiga försämringar som har drabbat barn och ungdomar med personliga assistenter i skolorna i Gävle kommun. Jag trodde i förväg att det skulle bli mycket dåligt för dem som har drabbats av nedskärningarna men att det skulle bli så här dåligt kunde jag inte drömma om.

Enligt de rapporter jag har fått så fungerar exempelvis inte vikarietillsättningen vid sjukdom utan föräldrar får själva ringa runt och försöka ordna fram assistenter som kan följa med barnet till skolan.

För en tid sedan fick jag kännedom om ett äldre par i Gävle kommun där mannen ifråga tar hand om sin kära hustru som har drabbats av en sjukdom. Paret har försökt få hjälp av kommunen med en enklare anpassning av sitt badrum och man kan verkligen tycka att hygienfrågor ska ha högsta prioritet men här har det dragit ut i ett antal år utan att tekniska kontoret har hjälpt familjen. När familjen överklagade ett negativt beslut till länsrätten blev man dessutom lurade att ta tillbaka överklagandet, enligt familjen, med motivet att man skulle få den insats man har rätt till.

Jag är övertygad om att förklaringen till att Gävle kommun så ofta prioriterar fel, är att parti har styrt för länge. Det är inte många månader sedan Gävle kommun skulle ha råd med 100 miljoner till ett kulturhuvudstadsår. Det måste in nya friska krafter i den högsta politiska ledningen som förmår prioritera bättre. Varför är Kommunal och andra fackförbund som SKTF tysta som möss i samhällsdebatten, då man rimligen måste veta om hur dåligt Gävle kommun bedriver sin verksamhet med felaktiga ekonomiska prioriteringar?

Här håller jag till fullo med ledarskribenten på Arbetarbladet som skriver i en lördagskrönika att fackföreningarnas förtroendevalda inte ska inneha topposter i de politiska beslutsförsamlingarna för vem företräder man egentligen? Är det mig som kommunanställd, som påtalat missförhållanden otaliga gånger, eller är det makten i form av Socialdemokraterna man företräder? Svaret vet vi. Fackförbunden inom Gävle kommun har alla Socialdemokratiska politiker i ledningen lokalt i Gävle så därför har Socialdemokraterna effektivt tystat fackförbunden.

Lösningen är enligt min mening en ny politisk majoritet som inför ett kundperspektiv i den kommunala verksamheten med betoning på vem är jag till för i Gävle kommun.

Hade Gävle kommun haft den inställningen och prioriteringen i handling och inte i ord skulle Sigge haft sitt badrum anpassat för länge sedan och hans hustru hade haft en enklare möjlighet att sköta sin personliga hygien.


 

Annons