Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bytte namn och gör succé på Youtube

En del känner till dem som Gävlebandet Itchy Daze med hitsingeln ”Monster”. Nu har bandet tagit en ny form. Under namnet Hank gör de succé på Youtube.

Det hör kanske inte till vanligheterna att ett band byter namn. Men när medlemmar bytts ut tyckte Tomas Andersson, Patrik Nyman och Per-Erik Hartwig att kemin inte var densamma som i det forna Itchy Daze. De stod vid ett vägskäl där de inte kände att de längre kunde vandra den väg som var utstakad. Det innebar en nystart och ett hopp tillbaka till ruta ett. Så uppstod Hank ur askan från Itchy Daze.

Bandet har nu en mörkare och tyngre inriktning där de blandar influenser mer än de gjorde tidigare. Det är alltså inte endast ett namnbyte utan faktiskt ett helt bytt band. Den självklara frågan är hur fans till Itchy Daze har reagerat på detta.

– Visst blir några besvikna när de får höra att vi inte kommer spela till exempel ”Monster” eller ”911” live längre, men that’s it. Tvärtom har vi fått många klappar i ryggen och det är väl mest för att de tycker att vi är modiga. Men som sagt det är ett helt nytt band, det är inte bara ett namnbyte, säger gitarristen och sångaren Tomas Andersson.

I våras släppte de sin första singel ”Rollercoaster”. När den gick bra på Spotify kom tanken på att kanske göra en video.

– Vi var inte sugna på att göra något extraordinärt utan så simpelt som möjligt, så vi gjorde en entagningsvideo. Responsen har varit helt enorm. Just nu är det över 370 000 visningar på Youtube och det har bara gått en vecka sedan vi släppte den. Den fick ett otroligt fäste direkt och det haglar in positiva kommentarer så det är väl den bästa starten vi kunnat drömma om.

Hanks skivbolag samarbetar med nättidningen Rocknytt, som har över 50 000 följade på Facebook.

Tomas Andersson tror att spridningen via dem kan vara en faktor till videosuccén.

– Sen gissar jag att kombinationen mellan låt och video gjorde att den fick sådant genomslag.

Med en sådan enorm succé undrar man naturligtvis vad som blir nästa steg för Hank.

– Vi har sagt att plattan ska släppas tidigt 2014. Under tiden ska vi släppa några fler singlar och eventuellt några fler videos. Det gick ju bra den här gången så vi är taggade på att följa upp den här ”succén”.

Therés Staphansdotter Björk