Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(C) blundar för verkligheten

Raimo Pärssinen (S) svarar de Centerpartister som tycker att regeringens budgetförslag tryggar välfärden och tycker det vore bättre om de ville stödja den offensiva Socialdemokratiska politiken.

Annons

Ett stort antal lokala Centerpartister hyllade den Moderatledda regeringens budgetförslag i Arbetarbladet häromdagen.

Men som de väl vet räcker inte det snåla tillskottet i statsbidrag till kommuner och landsting för 2010–2012 på långa vägar för de behov som finns inom vård, skola och omsorg!

Den ekonomiska krisen slår hårt, inte minst i vårt län. Dagligen ser vi nya varsel i den konjunkturkänsliga industrin, men också i tjänstesektorn. Ju fler som blir av med sina jobb, desto lägre blir skatteintäkterna som ska finansiera den offentliga sektorn.

Bara för landstinget har prognoserna fått skruvas nedåt med 88 miljoner kronor i år när det gäller skatteintäkter och kommunalekonomisk utjämning. För 2010 har 189 miljoner kronor försvunnit jämfört med vad man beräknade tidigare.

Då förslår inte ett ökat statsbidrag för 2010 på en tredjedel av detta, 62,5 miljoner kronor, speciellt långt.

Dessutom ger regeringen inte en krona extra i år, trots att kommunerna och landstinget blöder. Vi står nu inför omfattande uppsägningar av personal redan i år. Något som slår hårt mot personal och medborgare och som spär på arbetslöshetsstatistiken.

Den moderatledda regeringen väljer att ignorera de stora behov som finns av ökat statligt stöd.

Detta är extra oroande eftersom de samtidigt undviker att göra några satsningar på arbetsmarknadspolitiken.

Den negativa utvecklingen, med färre i arbete, lägre skatteintäkter och sämre kvalitet i den offentliga sektorn är inget som regeringen försöker bryta.

Hur Centerpartisterna kan tycka att det är en bra politik är en gåta!

Samtidigt jublar de rikaste i landet som gynnas av lägre skatter och bidrag för pigtjänster.

Mer läsning

Annons