Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C borde lära av Finland

Annons

Svar till Hans Jonsson (C) m.fl. i Arbetarebladet den 12 oktober.
Hans Jonsson m.fl. skryter i Arbetarbladet över hur C lyckats ingå en energiöverenskommelse med övriga allianspartier som - enligt Jonsson mfl - i praktiken stoppar ny kärnkraft. Det må vara en taktisk triumf för några inbitna kärnkraftsmotståndare men det löser inga verkliga problem. Är effekten av regeringens överenskommelse att de allt äldre svenska reaktorerna inte byts ur är det mycket allvarligt, och ännu ett exempel på hur taktiserande blockerar en politik som på riktigt tryggar den framtida energiförsörjningen.

Knappast någon kan ha undgått att notera behovet, sex av tio reaktorer står still för ”revision”, och återkommande rapporteras driftsstörningar i de svenska reaktorerna. Att Sverige tillhör absoluta världsbotten när det gäller driftstillgänglighet för kärnkraften överraskar ingen. Risken är att problemen kommer att fortsätta om inte våra äldre reaktorer byts ut till nya. Ändå händer just nu ingenting.

I vårt östra grannland Finland är läget ett annat. Landets kärnkraft tillhör världstoppen när det gäller driftstillgänglighet, och det byggs nya reaktorer som successivt kommer kunna ersätta de gamla och klara ett framtida ökat elbehov. Just nu byggs en ny reaktor och beslut har fattats om att bygga ytterligare två. Allt med stöd av Hans Jonsson m.fl:s eget parti i Finland som där till skillnad från här inser att vi måste leverera trovärdiga och hållbara lösningar på energiförsörjningsfrågan.

Lina Palm
Verkställande ledamot
SKGS basindustrins energisamarbete 

Mer läsning

Annons